Калуські музиканти запрошують на «Різдво у колі друзів»

Підвести риску під циклом різдвяних святкувань, заграти останні акорди різдвяних мотивів вирішили учасники камерного оркестру «Саntabile», камерного хору «Тавор» та вокально-інструментального колективу «Смак небес». Ці калуські музиканти запрошують усіх бажаючих провести «Різдво у колі друзів», яке відбудеться 23 січня у ПК «Юність».

Цей концерт, де звучатимуть музичні твори різдвяної тематики, колядки, в Калуші проводитиметься вдруге. І його організатори, а це учасники вже згаданих колективів, сподіваються на те, що калушани візьмуть собі за традицію завершувати різдвяні свята такими зустрічами.

«Концертна програма «Різдво у колі друзів» проходитиме за незвичним сценарієм, – зазначає один з організаторів дійства Назар Перегіняк. – Між номерами не буде конферансу. Не буде нічого говоритися між музичними творами. Звучатиме лише музика у живому виконанні, за допомогою якої ми намагатимемось донести до присутніх радість від народження Христа».

За його словами, організатори прагнуть щороку залучати до участі у таких концертах якомога більше музикантів. Цьогоріч планується, що на сцені співатиме та гратиме до сорока осіб. На майбутнє планується залучення й симфонічного оркестру.

«Запитують нас, чому «Різдво у колі друзів» проводимо вже після Різдва Христового, а не під час його святкування. А все тому, що ми, по-перше, не хотіли, щоб наш захід якимось чином асоціювався з виборами чи політикою. Минулого року, наприклад, такий захід відбувся дещо раніше, 17 січня. Цього року в цей день відбуватимуться вибори. А по-друге, як я вже зазначав, цим концертом ми хочемо охопити всі зимові свята», — говорить Назар Перегіняк.

Що ж до колективів, які виступатимуть, то камерний оркестр ПК «Юність» «Саntabile» добре відомий у Калуші. Минулого року цьому колективу присудили звання народного. Репертуар музикантів, як зізнається Назар Перегіняк, не обмежується лише класичними творами Баха, Бетховена, Генделя.

Експериментують музиканти і з сучасними музичними стилями. Виступає «Саntabile» на міських святах, тішать музиканти своєю творчістю калушан й на сольних концертах. Організовували учасники «Саntabile», але у складі чотирьох-шести осіб, творчі вечори у кафе «Меркурій». І варто зазначити, що ці вечори зачарували публіку, яка відпочивала у цьому закладі. Щоправда, поки що їм не судилося виступати за межами міста. Та саме цей факт й змушує їх шукати можливість взяти участь у міжнародних та всеукраїнських фестивалях.

Камерний хор «Тавор» раніше функціонував при ПК «Мінерал». Але через брак фінансування цей колектив вимушений був залишити стіни цього закладу. Тепер музиканти, а це працівники місцевих музичних шкіл, Калуського коледжу культури і мистецтв, закладів культури міста, не мають конкретного приміщення, щоб проводити репетиції. Іноді їм допомагають церковні громади Калуша.

Третій учасник «Різдва у колі друзів» – колектив «Смак небес», який вже встиг побувати за кордоном, зокрема у 2004 році їздив з туром у Бельгію та Голландію. А в 2005 році долучився до організації міжнародного фестивалю «Сходи неба» у Калуші.

Віра Любинець

old_editor, 14.01.2010 15:24



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини