У Калуші гарячої води не обіцяють навіть на свята

Якщо у минулі роки калушанам, які не мають у своїх помешканнях електричних бойлерів, газових колонок чи інших приладів для нагрівання холодної води, подавали гарячу воду хоча б на новорічно-різдвяні свята, то з 1 січня 2010 року, як повідомив директор комунального підприємства «Водотеплосервіс» Ігор Яковина, мешканці Калуша цієї послуги не отримуватимуть. А все тому, що абоненти вкрай погано розраховуються за надані послуги.

«Станом на кінець грудня мешканці Калуша заборгували КП «Водотеплосервіс» за водопостачання 1748 тис. грн., – констатував Ігор Яковина. – Рівень оплати за цю послугу в листопаді становив 53 відсотки. За водовідведення калушани заборгували 805 тис. грн., а розрахувалися за надану послугу в листопаді лише на 54 відсотки. Рівень оплати за теплопостачання в листопаді становив тільки 38 відсотків, а загальна сума боргу за надане тепло досягла вже 5 млн. 452 тис. грн.»



Та слід зазначити, що не лише борги калушан стоять на заваді відновленню послуги з постачання гарячої води. Підприємству наразі не вигідно надавати цю послугу, бо чимало споживачів КП «Водотеплосервіс» обзавелися різними приладами, якими нагрівають холодну воду. Крім того, більшість калуських пенсіонерів опломбували стояки гарячого водопостачання в своїх оселях через високий тариф.

Наприкінці вересня 2009 року Світовий банк надав «Водотеплосервісу» 9,6 млн. доларів США кредитних коштів. Гроші, як наголошував директор комунального підприємства, використають на заміну енергоємного обладнання на насосних станціях. Від реалізації цього проекту місто планує економити 30 млн. грн. на водопостачанні, а втрати води в Калуші зменшаться з 70 до 5-6 %.

Такій новині калушани зраділи, покладаючи надії на те, що міська влада не підніматиме тарифи на компослуги, бо сподіватися на їх зниження марна справа. Тоді б й поменшало тих лидей, які відмовляються від гарячої води. Отож логічно, що мешканці цікавляться, чи КП «Водотеплосервіс» уже почало освоювати кредит.

«Ці кошти вже переказано на спецрахунок в Укрексімбанку, – зазначив Ігор Яковина. – Відповідно до вимог Міністерства житлово-комунального господарства України та Світового банку, у «Водотеплосервісі» сформовано інвестиційний відділ та створено тендерний комітет, до якого ввійшли чотири представники нашого підприємства, міський голова Калуша, заступник міністра ЖКГ, а також представник Мінфіну та керівник групи управління кредитами.

Ми уже направили у Світовий банк план закупівлі, в якому інформуємо, як ми будемо реалізовувати цей проект. Чекаємо на затвердження цього документу. План закупівлі передбачає поетапну заміну енергоємного обладнання, а також інфраструктури насосних станцій.

До грудня 2010 року плануємо завершити усі роботи на насосних другого та третього підйомів. До речі, лише на підкачках третього підйому потрібно замінити 21 насос. До кінця 2011 року маємо намір замінити обладнання та виконати інші заплановані роботи на насосній у Добровлянах.

Але зазначу, що найпростіша процедура оформлення документів триває від трьох до шести місяців. У січні 2010 року ми почнемо працювати над підготовкою проектно-кошторисної документації. Розроблятиме проекти те підприємство, яке виграє тендер, участь у якому не мають права брати державні підприємства, наше підприємство та фірми, які мають намір постачати нам обладнання. І лише у травні ми оголошуватимемо національний та міжнародний тендери на закупівлю обладнання.

Як бачите, процес закупівлі обладнання складний і тривалий. Його контролюють і представники Міністерства ЖКГ України і фахівці Світового банку»
.

Віра Любинець

old_editor, 03.01.2010 18:31



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини