Місцеве самоврядування залишилось наодинці з проблемами ЖКГ – Віктор Анушкевичус

Сьогодні міський голова Віктор Анушкевичус, вже традиційно 25 грудня, звітував про рік, що минає.

Про міський бюджет, зокрема, Віктор Анушкевичус зазначив, що за 11 місяців бюджет виконано на 98 % від плану, або це становить 257 мільйонів гривень.

Невелика нестача до бюджету через податок з фізичних осіб, бо великі підприємства значно скоротили свій персонал, говорить міський голова.

Віктор Анушкевичус наголосив, що те, що десь бюджет недовиконується проблема не міської ради. «Держава залазить в кишеню до місцевого самоврядування, — говорить Віктор Анушкевичус, — на рахунку міської ради є 3 мільйони гривень в Казначействі, які не можна використати. Нашим політикам не до бюджету і бюджет на 2010 рік не прийнято».

За його словами, тепер розрахунки будуть проводитись по одній дванадцятій від бюджету 2009 року.

Крім того, промислові підприємства набирають обертів. Позитивне сальдо зовнішніх боргів, а середньомісячна зарплата в січні становила 1445 гривень, а в жовтні1880 гривень. Рівень безробіття, за словами мера, в межах 1,2-1,5 %.

У розрізі всіх галузей на сьогодні спостерігається позитивна динаміка. Особливо значне фінансування та великий обсяг робіт у галузі освіти, медицини, культури. «Були серйозні вкладення в медицину», — каже міський голова. Нове обладнання, ремонти, закуплена апаратура на суму 1,5 мільйони гривень, карети швидкої допомоги. Віктор Анушкевичус каже, що ці фактори сприяли гідній відповіді на заклик епідемії. Щодо освіти, то відтепер 31 навчальний заклад вже охоплений мережею інтернет. Тепер там можна проводити он-лайн конференції та семінари, зазначив міський голова. Щодо культури, то тут важливим фактом є збереження самобутніх художніх колективів, не зважаючи на кризу та недофінансування. Віктор Анушкевичус каже, що Мінфіном фінансування художніх колективів передбачене лише на 52 %.

Є підстави для критичних зауважень у сфері комунального господарства. Щоправда причин є чимало, основні з яких недофінансування та не реформованість галузі протягом всієї незалежності країни. Якби щорічно в міській бюджет надходило додаткових 1,5 мільярди гривень – то не виникало б ніяких проблем, каже Віктор Анушкевичус.

Все пізнається в порівнянні — гасло Віктора Анушкевичуса. Як наголосив мер, у нашого міста-побратима Жешова міський бюджет складає 210 мільйонів євро, в той час, коли чисельність містечка 168 тисяч осіб. У Івано-Франківська бюджет значно менший лише 10 мільйонів євро, а чисельність 240 тисяч осіб.

Місцеве самоврядування залишилось наодинці із проблемами ЖКГ, а заодно і заполітизованість окремих депутатів міської ради стоїть на заваді розвитку місту, каже Віктор Анушккевичус.



old_editor, 25.12.2009 19:52



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини