У Калуській міській поліклініці можна буде лікувати хребет

За даними діагностичних досліджень пацієнтів, що проводяться в Калуській міській поліклініці за допомогою сучасного мультиспірального чотиризрізового комп'ютерного томографа «Asteion» виробництва японської фірми TOSHIBA, у 75 відсотків людей, які тут проходять обстеження, лікарі-рентгенологи виявляють захворювання хребта. Насторожує й те, що ця патологія, як стверджують медики, досить поширена в осіб працездатного віку – від 35 років і старших.

– Остеохондроз, грижі міжхребцевих дисків та інші захворювання хребта досить часто підтверджуються за допомогою комп'ютерного томографа й у працівників ТОВ «Карпатнафтохім» та ЗАТ «ЛУКОР», – констатує головний лікар Калуської міської поліклініки Михайло Гаврилишин. – Про це було поінформовано керівництво нафтохімічного комплексу, яке без будь-яких вагань відгукнулося на нашу пропозицію придбати за кошти ТОВ «Карпатнафтохім» сучасний апарат для здійснення горизонтальної витяжки хребта. Більшу частину грошей (67 тис. грн.) вже проплачено постачальникові, а решту (ще близько 20 тис. гривень), відповідно до укладеного з ним договору, буде переказано після доставки апарата до Калуша та його підключення в одному з кабінетів міської поліклініки. Очікуємо на апарат та всі необхідні комплектуючі вже найближчими днями. Також плануємо задіяти його в роботу ще в цьому році.

– А чи ви вже визначились, де саме в міській поліклініці функціонуватиме апарат для здійснення горизонтальної витяжки хребта?

– Плануємо встановити його в кабінеті лікувальної фізкультури або ж у фізико-терапевтичному кабінеті, оскільки за своїми функціональними можливостями цей апарат переважно відіграє відновлювально-лікувальну та реабілітаційну роль у лікування пацієнтів, котрі мають проблеми з хребтом. За його допомогою можна буде проводити горизонтальне розтягування хребта з використанням сухого тепла. Власне, така технологія витягування хребта у хворого пацієнта мало де в Україні використовують. Як правило, люди, в яких виявляють захворювання хребта, переважно з метою покращення свого здоров’я звертаються до лікувально-відновлювального закладу в Черчі, де працює апарат для здійснення горизонтальної витяжки хребта з використанням теплого болота.

А взагалі в перспективі на базі міської поліклініки можна буде відкрити повноцінне реабілітаційне відділення для осіб із захворюванням хребта. Але для цього потрібно мати хоча б три апарати для горизонтальної й вертикальної витяжки хребта та спеціальні ліжка, адже після процедури людина повинна ще якийсь час полежати. Надіюся, що для придбання цього необхідного обладнання нам теж надасть фінансову допомогу ТОВ "Карпатнафтохім".

– Наскільки я зрозумів, процедура витягування хребта не є короткотривалою. І все-таки цікаво, скільки в середньому вона може тривати для одного пацієнта?

– До 50 хвилин, а можливо й трохи довше, бо тіло людини розігрівається сухим теплом, при розтягування хребта може здійснюватися легенький вібраційний масаж. Крім того, пацієнт повинен якийсь час полежати після процедури. Тобто це не є якась проста технологія лікування хребта, але вона дуже дієва. У цьому переконалися й окремі працівники «Карпатнафтохіму», які мали можливість у Черче пройти процедуру горизонтальної витяжки хребта.

– Хто в Калуській міській поліклініці забезпечуватиме здійснення процедур, що стосуватимуться розтягування хребта за допомогою спеціального апарата, який невдовзі буде встановлений в закладі?

– Лікар-нейрохірург, якого у свій час прийняли на роботу на 0,5 посади у зв’язку із збільшенням кількості захворювань осіб з патологією хребта. Він консультує пацієнтів, призначає лікування і т. д. Цей фахівець, гадаю, зможе забезпечити й лікування хворих з використанням апарата для здійснення горизонтальної витяжки хребта.

– Послуги з проведення горизонтальної витяжки хребта будуть платними?

– Ймовірніше всього, що так. Але аж ніяк не для працівників ТОВ «Карпатнафтохім» і ЗАТ «ЛУКОР». Втім, з нового року діятимуть договори цих підприємств із страховою компанією «ПРОВІДНА», згідно з якими кожен власник пластикової картки медичного страхування може за рік безкоштовно скористатися послугами поліклінічного обслуговування на суму до 2 тис. грн.

Розмову вів Василь Ткачук

old_editor, 30.11.2009 19:58



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини