Дві тисячі доз вакцини – для щеплення калуських нафтохіміків

Для проведення вакцинації працівників найбільшого на Прикарпатті нафтохімічного комплексу, який у Калуші об’єднює в собі два підприємства – ТОВ «Карпатнафтохім» і ЗАТ «ЛУКОР», придбано дві тисячі доз французької вакцини VAXIGRIP. Кошти на ці потреби виділила управляюча компанія – ВАТ «ЛУКОЙЛ».

За останній період у ТОВ «Карпатнафтохім» і ЗАТ «ЛУКОР» значно зменшилась кількість працівників, які через різні захворювання не виходять на роботу. Як вважає заступник генерального директора ТОВ «Карпатнафтохім» Юрій Безуглий, позитивного результату в зниженні показника захворюваності серед працівників досягнуто й завдяки своєчасно вжитим заходам щодо недопущення епідемії грипу на території підприємств. Вони були розроблені та затверджені 30 жовтня на нараді у першого керівника ТОВ «Карпатнафтохім» і ЗАТ «ЛУКОР» Сергія Чмихалова з метою мінімізації ризику зараження працівників гострими респіраторними вірусними інфекціями.

– Оперативно після цього, – продовжував пояснювати ситуацію Юрій Безуглий, – у робітничих їдальнях на території підприємств було організовано безкоштовні вітамінні столи, а працівникам підприємств роздано по два респіратори, призначені для захисту органів дихання. Також оперативно відреагувала управляюча компанія «ЛУКОЙЛ» на лист генерального директора ТОВ «Карпатнафтохім» Сергія Чмихалова про необхідність надання додаткової фінансової допомоги на охорону життя і здоров’я працівників наших підприємств. Таке звернення було надіслано в Москву 2 листопада, а вже 3 листопада ми отримали відповідь від компанії «ЛУКОЙЛ» про прийняття нею позитивного рішення щодо виділення коштів на фінансування заходів, спрямованих на максимальне зменшення ризику зараження працівників гострими респіраторними вірусними інфекціями. На сьогоднішній день за ці гроші придбано 2 тис. доз вакцини VAXIGRIP від сезонного грипу. Частину цієї вакцини, виробленої у Франції й сертифікованої в Україні, фірма-постачальник вже завезла до Калуша і невдовзі можна буде розпочати щеплення працівників «Карпатнафтохіму» і «ЛУКОРу» проти сезонного грипу безпосередньо в медпунктах заводоуправління та виробництва етилену і поліетилену.

Крім того, за кошти, надані компанією «ЛУКОЙЛ», передбачено закупити для наших медпунктів певну кількість противірусних лікарських засобів та виробів медичного призначення.

– Вакцинацію проти грипу будуть зобов’язані пройти всі працівники «Карпатнафтохіму» і «ЛУКОРу», яким, звісно, це щеплення не буде протипоказано?

– Відповідно до рекомендацій лікарів, у період карантину ми не могли проводити вакцинацію працівників. Очікується, що з наступного понеділка, 23 листопада, карантинні заходи в Калуші будуть відмінені. Відповідно відновиться навчання у загальноосвітніх закладах міста, знову запрацюють дитсадки. Також підставою для того, що нарешті в ТОВ «Карпатнафтохім» і ЗАТ «ЛУКОР» можна розпочинати щеплення проти грипу, є дані щоденного моніторингу кількості працівників, які перебувають на лікарняному. Вони свідчать про те, що захворюваність наших працівників різко пішла на спад. Так, якщо станом на початок листопада на лікарняному перебувало понад 380 працівників «Карпатнафтохіму» і «ЛУКОРу», то сьогодні кількість хворих зменшилася до 130 осіб, що становить менше 5 відсотків штатної чисельності працівників наших підприємств.

Щодо суті запитання про обов’язковість чи необов’язковість вакцинації працівників, то ніхто нікого примушувати щепитися проти грипу не буде. Імунізація є добровільною справою кожної людини. Але працівники повинні розуміти, що вони працюють в колективах і якщо хтось не пройде вакцинацію, а потім захворіє, то він може принести шкоду іншим. Тому, якщо людина не забажає пройти вакцинацію, то про свою відмову вона мала б зробити такий запис у списку працівників відповідного структурного підрозділу та поставити свій підпис. Інша справа, якщо хтось хворіє або з певних причин йому щеплення проти грипу не буде рекомендовано лікарем.

Списки працівників всіх структурних підрозділів для проходження вакцинації проти сезонного грипу вже підготовлені. Також вже практично пророблено питання стосовно визначення днів і годин для проведення у медпунктах щеплення працівників кожного окремо взятого підрозділу.

– А чи буде ще, скажімо, на грудень продовжено роботу медпунктів заводоуправління та виробництва етилену й поліетилену в цілодобовому режимі, адже зараз вони саме так працюють у зв’язку з епідемією грипу?

– Ймовірніше всього, у грудні вони також працюватимуть цілодобово. Все залежатиме від того, як складатиметься ситуація, пов’язана з епідемією грипу та ГРВІ.

Також варто сказати, що невдовзі в медпункті заводоуправління вже повноцінно почне функціонувати фізіотерапевтичний кабінет, для якого ми придбали два сучасні апарати «Ампліпульс-5Д» і «Тубус-кварц», інше допоміжне обладнання для проходження працівниками фізпроцедур за місцем роботи.

Як повідомив головний лікар Калуської міської поліклініки Михайло Гаврилишин, в Україні, на жаль, сьогодні вакцини проти грипу не виробляють. Усі вакцини проти сезонного грипу, які зареєстровані Міністерством охорони здоров’я України та використовуються в нашій державі, є імпортними. З них найбільш ефективною вважається французька вакцина VAXIGRIP, 2 тис. доз якої придбано за кошти компанії «ЛУКОЙЛ» для щеплення працівників.

– Вакциною VAXIGRIP я сам привився минулого року і, до речі, протягом цього року жодного разу не хворів на грип та ГРВІ, – зауважив у розмові зі мною Михайло Богданович. – Її ж було використано десь три-чотири тижні тому для імунізації працівників ТзОВ «Вінісін» проти сезонного грипу, яку провела на цьому підприємстві бригада лікарів і медпрацівників Калуської міської поліклініки. І хочу сказати, що на сьогоднішній день ніхто з провакцинованих осіб не скаржився на якісь побічні реакції.



– А вони можливі?


– Після щеплення може спостерігатися незначне підвищення температури тіла до 37,3 градуса. Але це звичайна реакція на вакцину, чого не слід боятися. Як свідчить практика проведення щеплень цією вакциною, підвищення температури після ін’єкції спостерігається тільки у 5 відсотків осіб.

– Дехто каже, що після введення вакцини людина два-три тижні не повинна фізично працювати.

– Це нісенітниця.

– Що собою являє VAXIGRIP та чи листопад-грудень є оптимальним періодом для проведення вакцинації?

– Вакцина VAXIGRIP є найефективнішим засобом захисту проти сезонного грипу. На кожен рік розробляється нова вакцина, виходячи з мутації нових вірусів грипу.

Придбана для щеплення працівників вакцина VAXIGRIP вакциною комплексної дії проти вірусів грипу А і В. А так званий свинячий чи каліфорнійський грип, як відомо, відноситься до грипу групи А.

Практикою також доведено, що вакцина VAXIGRIP на 50-60 відсотків знижує ризик людини захворіти на каліфорнійський грип. Вона формує специфічну стійкість до вірусів грипу, у 80-95 % пацієнтів створюється гуморальний та клітковий імунітет, який зберігається після вакцинації впродовж року. А оптимальним періодом для щеплення цією вакциною є жовтень-грудень.



– Кому протипоказано щепитися вакциною VAXIGRIP?


– Практично тільки особам, в яких викликає алергію курячий жовток. Але в кожному конкретному випадку лікар визначає, чи може та чи інша людина бути провакцинована.

Вакцинацію працівників передбачено провести у медпунктах заводоуправління та виробництва етилену і поліетилену, де працюватимуть виїзні бригади, сформовані з персоналу Калуської міської поліклініки.

– Скільки осіб вони зможуть пропускати за день?

– Гадаю, що 200-300 чоловік. Але щеплення не проводитиметься одночасно на двох медпунктах, бо адміністрації нафтохімічного комплексу накладно буде забезпечувати явку значної кількості працівників. Це по-перше. А по-друге, у грипозний період для того, щоб вберегти себе від вірусного захворювання, необхідно уникати місць масового скупчення людей.



Розмову вів Василь Ткачук.


old_editor, 22.11.2009 13:39



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини