Склалась парадоксальна ситуація: половині політиків в Україні хочеться, щоб з України взяли штрафні санкції за газ — Романюк

Уперше за багато років між Україною й Росією відсутні серйозні проблеми в газовій сфері. З наступного року ціна на транзит російського газу зростає на 60 %. Разом із тим, ціна газу для України залишається низькою (нижче лише в Білорусії). Штрафні санкції за недобір газу застосовані не будуть. Це Путін чітко підтвердив в об’єктиви кількох десятків телекамер України й світу. Невдовзі ці домовленості будуть зафіксовані на рівні міжурядової угоди. Однак, ситуація прозорості й передбачуваності більше всього не вигідна президенту Віктору Ющенку. Лист, який він написав минулого тижня російському президенту - це була чергова спроба дестабілізації. Вона, на щастя, не вдалася.

«Прем’єр Росії Путін ще півроку том сказав, що Росія не має претензій по штрафним санкціям до України за недобір газу. Усі гучні заяви лунали не з російського боку, а з українського. Заявляла Партія регіонів, нагнітав президент. Склалась парадоксальна ситуація: половині політиків в Україні хочеться, щоб з України взяли ці штрафні санкції. Прозорі контракти діють, сторони їх виконують. Ситуація на газовому ринку прогнозована на багато років уперед. Прикро, що Президента України ця ситуація не влаштовує. Скасування санкцій за недобір законтрактованих об’ємів російського газу викликаний не зрадою прем’єром Юлією Тимошенко національних інтересів України, а усвідомленням Росією важких наслідків світової фінансової та економічної кризи. І не тільки по відношенню до України, але і до цілої Європи, країни якої є партнерами (споживачами) «Газпрому». Якщо б Росія виставила штрафні санкції до України, то їй довелося б виставляти такі санкції по відношенню до цілої Європи. Що безумовно б негативно відобразилося на іміджі та діловій репутації як «Газпрому», так і Росії в цілому. Це вперше україно-російські домовленості ґрунтуються не на емоціях, а на прозорій ринковій формулі розрахунку ціни газу для України і для усіх інших європейських газових партнерів «Газпрому», — говорить Юрій Романюк, депутат обласної ради.

.



old_editor, 26.11.2009 00:17



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини