Чим краще захищатися від грипу: поради експертів

Навряд чи зараз знайдеться людина, яку б не хвилювало питання, як не захворіти на "свинячий гри". Останнім часом у ЗМІ звучало стільки рецептів, що від них може голова піти обертом. Але який з них ефективніший, а на який краще не марнувати час?

Щоб відповісти на це питання газета "Сегодня" звернулася до семи експертів:

лікаря-імунолога, доцента кафедри дитячих інфекційних захворювань і дитячої імунології національної медичної академії, кандидата медичних наук Федора Лапія;

професора, доктора медичних наук, завідуючої кафедри фітотерапії медичного інституту Української асоціації народної медицини Тетяни Гарнік,

професора, доктора медичних наук, завідуючого кафедри спортивної медицини Національної медичної академії Геннадія Апанасенка;

лікаря-оторіноларінголога вищої категорії обласної лікарні імені Пирогова міста Вінниці Анатолія Лобка;

лікаря-реабілітолога, завідуючого відділення відновлюючи методів лікування медичного центру "Юстас" Бориса Скачко;

головного лікаря Київського центру аюрведи Віктора Мацишина;

президента Асоціації приватних сімейних лікарів Поліни Загородної.

Експертів попросили оцінити основні засоби екстреної профілактики по 15-бальній шкалі. Після цього оцінки спеціалістів підсумували та надали кожному методу місце, у відповідності до того, скільки балів він отримав.

Одразу слід зазначити, що медики не рекомендували налягати лише на один засіб: лише комплексна профілактика може максимально захистити від грипу.

Рейтинг кращих способів профілактики:

1 місце: часник та цибуля. 71 бал.

Часник та цибуля багаті фітонцидами - летючими ефірними оліями, які мають властивість швидко нейтралізувати віруси, які знаходяться у повітрі. Крім того, вони містять вітаміни та мікроелементи, які укріплюють імунітет.



Як застосовувати?
Головний і найефективніший спосіб профілактики - просто їсти часник та цибулю. Профілактична дія триває до тих пір, поки в диханні є специфічний запах, тож ефект настає одразу після вживання. Важливіше за все вживати їх перед виходом на вулицю, де на нас і чекають віруси.

Профілактичний ефект посилиться, якщо часник чи цибулю змішати з салом: воно є адьювантом, тобто стимулятором імунітету.

Як правило, знезаражуючий ефект від зубчика часнику чи третини цибулини триває близько 2-х годин. Якщо у колективі є підозра на хвору людини, то захист треба поновлювати десь кожні 2-3 години.

Врахуйте, що їсти ці гострі "імуностимулятори" треба не на порожній шлунок, щоб не призвести до його подразнення. До того ж, цей метод профілактики не підходить тим, хто страждає запаленням травної системи, нирок (може викликати загострення) та мамам, які годують (псує смак молока). Але і в цих випадках не варто повністю відмовлятися від часнику і цибулі. Можна просто покласти їх до нагрудної кишені чи пов'язати на мотузку 1-2 зубчики часнику і носити, як кулон. В офісі можна нарізати часник і покласти його на блюдце.

Ціна: 1 кілограм часнику - близько 22 гривень, 1 кілограм цибулі - близько 4,5 гривень.

2 місце: стимулятори інтерферону, 58 балів.

Як застосовувати? "Здоровим людям стимулятори інтерферону не потрібні, вони їм можуть лише нашкодити: може статися збій в імунній системі. Але вони показані, якщо у людини є імунодефіцит. Про нього може свідчити будь-яке хронічне захворювання, наприклад, часте загострення герпесу, хронічного запалення нирок, бронхів та інші", - пояснила головний імунолог Вінниці Ольга Бондарчук.

"Крім того, дуже важливо брати до уваги протипоказання до їхнього застосування - це аутоімунні захворювання (ревматоідний артрит, червона вовчанка, аутоімунний тіреодіт), а також період вагітності, годування грудьми і вік до 7 років", - додала вона.

Отже, стимулятори потрібно застосовувати людям з імунодефіцитом. Приймається один препарат, а не декілька. Ефект настає вже наступного дня після початку прийому. Деякі пацієнти вважають, що чим більше приймеш таких пігулок, тим сильнішим буде імунітет. Це не так: перевищені дози можуть "перевантажити" імунітет, і він послабне.

Більшість цих засобів продаються без рецепту, тому якщо у вас немає можливості проконсультуватися з лікарем, як їй приймати, керуйтеся інструкцією із застосування препарату - з неї можна дізнатися про профілактичні дозуванні і схеми прийому.

Чим замінити? Якщо вам не вдається дістати препарати-індуктори інтерферону, підтримати імунітет допоможуть настоянка ехінацеї та прополіс.

Ехінацея - це рослина, яка володіє адаптогенними властивостями, тобто допомагає пристосуватися до будь-яких змін. Вона зарекомендувала себе як найкраща для підвищення імунітету серед інших адаптогенів (женьшень, лимонник, елеутерокок). Приймають внутрішньо по 20-30 крапель 3 рази на день (але не на ніч), за 30 хвилин до їжі. Після прийому короткий час тримати в роті, не ковтаючи. Препарат не рекомендується призначати жінкам у період вагітності і лактації, а також при аутоімунних захворюваннях. Дітям препарат призначається від 4-х років, дозу повинен індивідуально підібрати лікар.

Прополіс - це перероблений бджолами пилок. Він містить близько 250 біологічно активних речовин (феноли, флавоноїди та інші), за рахунок яких підвищує імунітет і робить пряму антимікробну і противірусну дію. Ефект від використання настає в той же день. Прополіс розсмоктують по 1-2 горошині (таблетці) на день. Ковтати їх не можна - може з'явитися біль у животі.

Деякі любителі дають рецепти, в яких прополіс заливають окропом. Майте на увазі: вони малоефективні - окріп руйнує багато біологічно активних речовин. Протипоказання до застосування прополісу - алергія на продукти бджільництва та екзема.



Ціни:
Амізон (10 пігулок) - від 10 до 25 гривень, арбідол (10 пігулок) - від 20 до 40 гривень, аміксин (9 пігулок) - від 130 до 155 гривень, ремантадин (20 пігулок) - від 8 до 10 гривень, Кагоцел (10 пігулок) - 75-105 гривень, Поліоксидонні свічки (10 шт.) - від 285 до 310 гривень, ампули (5 шт.) - від 365 до 480 гривень , Лавомакс (10 шт.) - близько 180 гривень, настоянка ехінацеї (50 мл) - близько 4 гривень, прополіс (20 шт.) - близько 5 гривень.



3 місце
: маска. 56 балів.

Як використовувати? Носити маску доречно там, де багато людей - потенційних джерел зарази: у транспорті, кінотеатрі, на футбольному матчі і т.д. Врахуйте, що її треба регулярно міняти: якщо вірусів у повітрі багато, то вона може їх стримувати максимум 3-4 години. Якщо чхаєте у свою маску, то міняти її треба ще частіше - інакше зараза, від якої ваш організм хоче позбутися, знову може потрапити до вас. Ну а якщо сидите вдома самі, то маска вам ні до чого.



Ціна
: від 2,50 до 4,50 гривень.

4 місце: оксолінова мазь, 55 балів.

Як застосовувати? Оксолінова мазь наноситься в кожну ніздрю круговими рухами. Важливий момент: щоразу після приходу з вулиці потрібно промити ніс (краще мильною водою) - так вилучити віруси, які могли туди потрапити. Потім нанесіть мазь знову.

Чим можна замінити? Альтернатива оксолінової мазі - ефірні олії. Вони здатні відлякувати віруси, не даючи їм наблизитися до носа. Метод застосування такий самий. Це менш ефективно, але краще так, ніж взагалі без захисту. Для профілактики грипу підходять соснова, піхтова, евкаліптова, анісова, гвоздична і олія чайного дерева. Крім того, затримати вірус може і будь-який жир, наприклад, рослинне масло, вазелін, жирний крем.

Ціни: Оксолінова мазь - 9-15 гривень, ефірна олія (5 мл) - 20-30 гривень.

5 місце: вітамін С, 54 бали.



Як застосовувати?
Кращі джерела вітаміну С - це цитрусові (добова доза вітаміну міститься - на вибір - в 2 середніх апельсинах, 4-5 мандаринах, 3-х лимонах), ківі (добову дозу "аскорбінки" містить 1 фрукт), капуста (сира і квашена) .

Найбагатший вітаміном С напій - це відвар шипшини. Готується він так: очищаєте ягоди від волосків і пропускаєте їх через м'ясорубку. Потім проварюєте жменю ягід у 300 мл води протягом 15 хвилин. Перед вживанням проціджуєте відвар через марлю. Зміцнюйте здоров'я, приймаючи щодня по 1/2 склянки 2-3 рази перед їжею.

А ось настоювати шипшину в термосі всю ніч не треба - так зруйнується багато вітамінів. Є і менш трудомісткий варіант забезпечити організм вітаміном С - приймати його в таблетках. Але максимальний ефект він матиме, якщо приймати його в комплексі з іншими вітамінами та мікроелементами - найкраще у вигляді полівітамінних-мінеральних комплексів (наприклад, 12 вітамінів + 12 мінералів). Приймають такі препарати по 1 пігулці на день. Є такі ліки і для дітей. Ефект настає в той же день.



Ціни:
Вітаміни-мінерального препарату (30 пігулок), - 35-45 гривень, 1 кг лимонів - від 11 до 16 гривень, мандаринів - від 15 до 20 гривень, апельсинів - від 13 до 15 гривень, ківі - від 16 до 20 гривень, капусти - близько 2,50 гривень, шипшини з рук на ринку - близько 10 гривень за склянку.

Корисні звички



1. Мийте руки
. Якщо хвора людина чхнула, вірусний аерозоль осів на якомусь предметі, ви взялися за нього руками, потерли ніс - вірус вже у вашому організмі. Тому мити руки потрібно часто, мінімум 50 сек. і з милом. І не тільки після вулиці, а й після рукостискань, які, до речі, варто обмежити. Не завадить носити з собою дезінфікуючі вологі серветки. Ними ж краще закривати кран після миття.

2. Промивайте ніс. Промивайте ніс підсоленою водою раз на 2-3 години - так ви вимиєте віруси з носа.



3. Провітрюйте приміщення.
Робити це потрібно кожну годину по 5 хвилин, інакше концентрація вірусів у приміщенні буде рости.



4. Робіть вологе прибирання.
Віруси, як пил, осідають на предметах. Витирайте їх вологою ганчіркою по кілька разів на день.

5. Пийте не менше 2-3 л на день. Так ви забезпечите себе від пересихання слизової верхніх дихальних шляхів - через пересохлу слизову носа вірусам легше потрапити в організм.

6. Беріть обід з дому. У громадському харчуванні ви частіше, ніж де б то не було, контактуєте з предметами, яких торкалися інші люди (посуд, таця, гроші і т.д.). Якщо без нього - ніяк, беріть з собою одноразовий посуд.

7. Їжте гостру їжу. Вона розширює судини та поліпшує кровообіг у всьому організмі і у верхніх дихальних шляхах зокрема. Це відіграє свою роль у профілактиці грипу тому, що інфекція легше приживається, коли судини звужені (спазмовані).



8. Обполіскуйте окропом чашку.
Тому візьміть за звичку обполіскувати її перед використанням кип'ятком - це знищить мікроби, які могли на неї потрапити.

Українська Правда
old_editor, 07.11.2009 15:52



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини