Може, епідемія грипу навчить владу Калуша більше не затягувати початок опалювального сезону — калушани

У Калуші багато хто сьогодні схиляється до думки, що різке збільшення в другій половині жовтня кількості захворювань мешканців міста на грип та ГРВІ було пов'язане й з відсутністю тепла в помешканнях калушан, шкільних, дошкільних закладах і медустановах, які опалюються від Калуської ТЕЦ. Тільки 1 листопада теплоелектроцентраль отримала газ для виробництва теплової енергії для комунальних потреб міста, а батареї опалення в квартирах калушан почали тепліти лише цього тижня.

Хто винен у зриві своєчасного початку опалювального сезону в більшій частині міста Калуша, куди подається теплофікаційна вода від Калуської ТЕЦ? Простіше всього сказати, що керівництво теплоелектроцентралі. Але калушани добре знають, скільки разів воно било тривогу та інформувало міського голову Ігоря Насалика про те, що КП «Водотеплосервіс» не погашає свою заборгованість перед Калуською ТЕЦ за минулий опалювальний сезон. Мер Калуша у відповідь на це запевняв, що розрахунок буде проведено відповідно до затвердженого Кабміном порядку перерахування субвенції з державного бюджету місцевим бюджетом на погашення заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію, послуги з водопостачання та водовідведення, що вироблялися, транспортувалися і постачалися населенню. Але цього не сталося. Калуська ТЕЦ заплатила власні живі гроші ДК «Газ України», щоб погасити існуючу заборгованість перед газопостачальною компанією за спожитий в минулому опалювальному сезоні комунальний газ для виробництва теплової енергії для потреб населення і бюджетних установ міста Калуша та отримати ліміти голубого палива на нинішній опалювальний період. А підписання договору з Калуською ТЕЦ на виробництво теплофікаційної води для міста в опалювальному сезоні 2009-2010 рр. КП «Водотеплосервіс» затягнуло фактично аж до дня офіційного початку нового опалювального періоду. Це при тому, що відповідно до Закону України «Про теплопостачання» відповідальність за теплопостачання в містах покладена на органи місцевого самоврядування. Міський голова Ігор Насалик все це добре знав, але допустив до того, що Калуська ТЕЦ почала виробляти теплофікаційну воду для потреб населення й бюджетних установ міста тільки з 1 листопада.

Холод в квартирах і будинках, з чим вимушені були миритися калушани та рятувати своє здоров’я хто як міг, позначився і на зростанні захворюваності серед працівників найбільших на Прикарпатті підприємств –ТОВ «Карпатнафтохім» і ЗАТ «ЛУКОР». У жовтні бухгалтерського службою було задокументовано 2 тис. 334 людино-дні за листками непрацездатності працівників підприємств, які через захворювання не виходили на роботу. На оплату працівникам лікарняних цього місяця ТОВ «Карпатнафтохім» і ЗАТ «ЛУКОР» довелося витратити відповідно майже 68 тис. грн. та понад 21 тис. грн. А підприємства, установи та організації, як відомо, оплачують не більше п’ятьох днів за кожним листком непрацездатності, решту днів, які хворий працівник перебуває на амбулаторному чи стаціонарному лікуванні, оплачуються йому за рахунок коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків і профзахворювань.

Як обходились в жовтні калушани без тепла у своїх помешканнях і якої вони думки про те, чому своєчасно не отримали теплофікаційну воду від Калуської ТЕЦ, висловитись мешканців окремих житлових будинків. Ось їхні розповіді.



Володимир Рибчук, мешканець вул. Б.Хмельницького, 27:


– Що я можу сказати? Мерз, як і всі мешканці будинків, що опалюються від Калуської ТЕЦ. Щорічно з настанням осінніх місяців починається головний біль: чи запрацює ТЕЦ, чи своєчасно подасть тепло до помешкань? Ось і в минулому році опалювальний сезон у Калуші розпочався на місяць пізніше запланованого. У поточному – теж проблеми. Листопад надворі, у місті панує страшна епідемія грипу, оголосили надзвичайний стан, а у моєму помешканні температура лише на 3-4 градуси вища, ніж на вулиці. І як тут не захворіти? Як вберегти себе від грипу?

Чесно кажучи, уже починає набридати ота неорганізованість, ота розхлябаність, що панує серед комунальних служб з підготовкою міста до зими, оте щорічне копання теплотрас з метою заміни дірявих труб, оте незрозуміле відкладання на останні місяці справ, пов’язаних з ремонтом тепломереж. Це вже якась погана практика завелася у Калуші. Влітку, коли стояли погожі дні, ніхто нічого не робив, а тепер – копають-перекопують. За що лише гроші платимо?

Було б доречно, щоб і керівників Калуської ТЕЦ, і комунальних служб міста на час запуску тепла у наші помешкання, переселяли у будинки, що опалюються від ТЕЦ. Нехай би і вони скуштували тої "каші". Можливо, тоді б і відношення до важливої справи було б інше, і ситуація із своєчасним запуском тепла набула б позитивних змін. А так… Змушений проживати за новим розпорядком дня. Приходжу з роботи і прямую відразу до батареї. Тепла знову немає. Температура у квартирі – +8оС. "Ташкент"(!?). Запалюю газову плитку, включаю електрокамін, яким запасся, і протягом 3-4 годин цокочу зубами. Не ризикую роздягатися, допоки не підніметься до норми температура у кімнаті. І коли на батареї появляється роса, починаю знімати верхній одяг.

Ось так і жив доти, поки від ТЕЦ не подали тепло. А що мав робити, куди податися, кому поскаржитися?



Ірина Гуцул, мешканка вул. Молодіжна, 2:


– Як тільки придбали квартиру, відразу купили конвектор. У нас двоє малих дітей, тому без тепла аж ніяк не можна. Бо це і простуда, і ангіна, і т. д.

Власне, нас попереджали, що з настанням холодів у будинках, що опалюються від ТЕЦ, виникає море проблем. Тому в першу чергу і подбали про автономне опалення. А то і нам довелося б мучитися, як нашим сусідам. У квартирах – 8-10 градусів тепла. Хіба можна за таких умов нормально проживати, не захворіти? Може епідемія грипу навчить нашу калуську владу більше не затягувати початок опалювального сезону.

Наталія Якимів, мешканка вул.Б.Хмельницького, 3:

– Затримка подачі тепла Калуською ТЕЦ в нашу квартиру спричинила стільки клопоту, що про це годі описати. Річ у тому, що задовго до того, як труби стали гарячими, в системі "ганяли" холодну воду. Так було день, два і більше. А тепла все не було й не було... Батареї ж "потекли". Конденсат розпливався по підлозі великою плямою... Скільки від цього прикрощів!.. А в кімнаті видихнеш – пара йде з вуст.

Наймолодший син-шестикласник хукав у руки, коли сідав писати (крім нього, у нас із чоловіком ще двоє синів, але старших). А тут з екрана телевізора що не день, то все більше інформації про епідемію страшного грипу. Радять сидіти в теплі і не висуватися на вулицю. Хіба це не моральні збитки? Хто за це відповість?

Марія Левицька, мешканка вул. Б.Хмельницького, 15:

– Горе спіткало нашу родину – несподівано помер мій чоловік. Наближалося 40 днів після його смерті, я сиділа вдома з восьмимісячною внучкою. З нею на руках не раз підходила до батарей, мацаючи, чи не теплі. Дарма. Мусили діти приїжджати з Івано-Франківська (вони там проживають) і, попри свою зайнятість, забирати від мене кровинку.

Я не заборгувала за спожите тепло ані копійки, навіть переплата є. То чого маю страждати?



Галина Шевчук, мешканка вул. Євшана, 11:


– У нас так з часу здачі будинку: сезон опалювання давно розпочався, а з приходом тепла в квартири – проблеми. Ось і цього разу. З труби ТЕЦ вже кілька днів, як пішов дим, а батареї в квартирах будинку (суджу по тих, що в нашому під'їзді) ледь-ледь дають про це знати. Ходимо у верхньому одязі. Чекаємо на сантехніків, які, обіцяли, мають прийти.

З подачею тепла запізнилися більше, ніж на півмісяця, то хоч би зарухалися швидше після того, як ТЕЦ ожила...

Стефанія Кулібаба, мешканка вул. Б.Хмельницького, 30:

– На роботі – холодно, вдома – холодно... Це ж скільки часу минуло, як розпочався опалювальний сезон (точніше – мав розпочатися), а тепла в домівках нема й нема. Людей накрила хвиля епідемії грипу, засоби масової інформації не втомлюються радити, аби споживати овочі, фрукти, а тут ще й з зарплатою затримка. Дивишся на екран, треш руку об руку і думаєш: а це що за напасть така на місто?!

Підготував Василь Ткачук.

old_editor, 06.11.2009 13:29



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини