Соловей: Тарифи на комунальні послуги у Івано-Франківську є завищеними

Про це заявив лідер Громадського Форуму під час програми «Право Знати» на радіо Західний Полюс.

Юрій Соловей відзначив, що тарифи практично на всі комунальні послуги у Івано-Франківську є завищеними. Відтак, всі вони, при певних умовах, можуть бути переглянутими та зниженими. «Я стверджую одне: сьогодні в Івано-Франківську тарифи на всі комунальні послуги є необґрунтовано завищеними. Всі вони повинні бути зниженими як мінімум на 15 %. В першу чергу, це стосується ситуації з тарифами на теплопостачання», - зазначив лідер громадської організації. Разом з тим, він вважає, що влада міста замість того, щоб здійснювати комплексні реформи в сфері ЖКГ щодо підвищення якості надання комунальних послуг, іде по принципу автоматичного підняття тарифів.

За словами голови Громадського Форуму: «Якщо ми просто візьмемо останні 3 роки (а це час, коли нова міська влада здійснює свою діяльність в місті), то побачимо, що вартість всіх комунальних послуг виросла практично в чотири рази. Якщо в 2006 році люди платили приблизно 100 грн. за комунальні послуги, то сьогодні вони змушені платити вже 400 грн.».

В той же час, учасник програми відзначив, що існуючий на сьогодні двоставковий тариф на тепло є абсолютно незаконним «ноу-хау міської влади», спрямованим на те, аби встановити необґрунтовано завищену оплату для людей. Більше того, згадана абонентська плата застосовується для мешканців, які у своїх будинках мають теплові лічильники, і платити потрібно ще й в неопалювальні періоди. На думку голови Громадського Форуму, дії міського голови Віктора Анушкевичуса є зовсім нелогічними. «Якщо слідувати його логіці, - каже Юрій Соловей, - то скоро мешканці змушені будуть платити і за газ, і за воду, і за електрику додаткову абонентську плату, незважаючи на показники лічильника».

Також він додав, що проблему із згаданою абонплатою піднімають не лише форумівці, а й більшість мешканців міста: «Ситуація із додатковою абонплатою викликала обурення пересічних жителів Івано-Франківська, - підкреслив лідер громадської організації. - Власне на їх захист і виступив Громадський Форум. Спершу ми, спільно з головами товариств співвласників та будинкових комітетів, надіслали владі колективне звернення з вимогою скасувати абонентську плату для будинків, які мають теплові лічильники. Проте міська влада не відреагувала. Тому нашим наступним логічним кроком стало подання позову до суду на міську владу з вимогою скасувати згадану абонентську плату». Згадав учасник програми і про інші міста України, в яких теж є так званий двоставковий тариф на тепло. За його словами, ситуація з таким тарифом в цих містах та у Івано-Франківську суттєво відрізняється.

«Двоставковий тариф в тих містах застосовується для будинків необладнаних тепловими лічильниками. Тобто логіка існування такого тарифу там є. А в Івано-Франківську цей тариф (так звана абонплата на тепло, ред..), застосовується для будинків, в яких вже стоять лічильники. Тобто тут втрачена будь-яка логіка. Нелогічно, що в неопалювальний період послуга не надається, а за неї нараховується абонентська плата», - сказав Юрій Соловей.

Розповів він і про ситуацію з судовим позовом на Теплокомуненерго та міськвиконком з вимогою скасувати абонентську плату для мешканців, будинки яких обладнані тепловими лічильниками. «Ми подали додатковий позов до Івано-Франківського міського суду і апеляційний позов до Львівського адміністративного суду, - сказав голова Громадського Форуму. - Це зроблено тому, що Івано-Франківський міський суд застосував до нашої заяви свою типову практику, залишивши позов без будь-якого руху. Тобто суд не відхилив позов, але й не дає йому так званого руху. Іншими словами, «гаряче питання», яке потребує негайного вирішення, поставили в судову чергу. Затягувати його нелогічно, тому ми вимагаємо прискорити цей процес».

old_editor, 27.10.2009 19:17



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини