Наступного року за корупцію до кримінальної відповідальності притягуватимуть фізичних і юридичних осіб – Руслан Рябошапка

Сьогодні в Івано-Франківську відбулося обговорення антикорупційного проекту, що фінансується Урядовою Корпорацією США «Виклики тисячоліття» та реалізується у співпраці з Урядом України. Зокрема мова йшла про новий антикорупційний Закон, який ввійде в дію з нового 2010 року.

«11 червня було прийнято пакет з трьох законів, які набувають чинності з першого січня наступного року, фактично, через декілька місяців наша країна житиме за новими правила, які досить серйозно зміняться в порівнянні з тим, які існують сьогодні», — говорить Руслан Рябошапка, керівник Департаменту законодавства та правосуддя, правоохоронної діяльності та антикорупційної політики.

Держава, за словами Руслана Рябошапки, в цих законах визнала створення таких умов, які б унеможливлювали явище корупції серед високопосадовців. В законах встановлене обмеження щодо прийняття чи отримання подарунків, ці речі є для нас звичними і банальними, але дуже часто вони мають характер корупції, подарунки даються з тим, щоб потім отримати будь-яке на свою користь рішення.

Також законом передбачене обмеження для людей, які припинили роботу на публічній службі. «Вони знають людей, до кого і як підійти, кому що сказати, в проекті передбачається, що протягом двох років ці люди не можуть працювати на посадах, які пов’язані з своєю попередньою діяльністю», - говорить Руслан Рябошапка.

Таким чином каже Руслан Рябошапка, закон висуває певні ризики в разі, коли люди звільняючись з служби, створюють корупційні налагодженні зв’язки і продовжують вирішувати питання в тих органах, в яких вони працювали раніше.

Ще одним важливим моментом у законі – запроваджуються спеціальні перевірки осіб держслужбовців. «Наприклад, скандал з високопосадовцем, який нібито немає диплома і хоча там ще рішення остаточного немає, так перед тим як службовець найматиметься на службу буде проводитись обов’язково перевірка на наявність освіти, наявність притягнення до кримінальної відповідальності або відповідальність за корупційні порушення, з’ясовуватись питання фінансового стану, з тим щоб на роботу попадали люди достойні державної служби», - повідомляє Руслан Рябошапка.

Крім того, з січня в обов’язковому порядку будуть декларуватись доходи та витрати посадовців. Дуже важливим на думку Департаменту законодавства та правосуддя, правоохоронної діяльності та антикорупційної політики, буде такий інститут як антикорупційна експертиза: всі проекти, які проходять через уряд, які приймаються президентом, повинні пройти антикорупційну експертизу, на можливі ризики корупції, які не містять переваг для тих чи інших суб’єктів, не мають явного чи прихованого лобіського характеру. Результати експертизи будуть публічними, запевняє Руслан Рябошапка.

Щодо тих працівників, які були спіймані «за руку» та яких звинувачено у корупції, буде складено судове рішення проти таких працівників, з тим щоб вони до держслужби не потрапляли.

З новим законом корупція у приватній сфері каратиметься так само як і в публічній.

«Держава визнала, що корупція є не лише в публічній сфері, але й в приватній, підкуп в приватному секторі, хабарництво приватними особами так само буде каратися, як і корупція в публічному секторі», - говорить Руслан Рябошапка.

Остання новинка в законі - якщо притягується до відповідальності виключно фізичні особи та громадяни, то з настанням нового року до кримінальної відповідальності за корупцію притягуватимуться і юридичні особи.

old_editor, 27.10.2009 19:56



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини