Найбільше зловживань при ЗНО у західному та східному регіонах — експерт

З 31 % до 37 % зросла кількість випускників, які оправдовують корупцію, говорить директор програми «Гідна Україна» Любов Поливода. За її словами, більше 60 відсотків респондентів вважають, що корупція не прийнятний спосіб при вступі до ВНЗ, а на запитання чому ви оправдовуєте корупцію, всі відповідали, що інші теж так роблять.

Любов Поливода каже, що цього року спостерігається явище збільшення кількості людей, які дуже обізнані в правилах ЗНО.

«Цього року це майже 83 %», - говорить Любов Поливода.

Під час опитування соціологи цікавились чи готуються випускники до ЗНО і якщо так, то яким способом. Найбільш поширеним, говорить Любов Поливода, способом підготовки до ЗНО є офіційні заняття – 59 % випускників користуються цим способом.

«Наймають репетиторів до 35 % і є 4,5 % тих, хто наймають репетиторів, які нібито вже знають, які завдання будуть на наступний рік», — говорить директор програми «Гідна Україа».

Дуже вагомим фактором при вступі є довіра, так серед випускників з 2007 року частка випускників, які довіряють процедурі ЗНО зросла до 83 %, і серед батьків залишається на рівні 80 %. «Це дуже високий рівень, особливо в країні, де мало кому довіряють», — вважає Любов Поливода.

При дослідженні досвіду корупції запитували чи особисто респондент стикався із явищем корупції при вступі. Лише 0,8 % випускників мали такий досвід, тобто 12 із 1500 респондентів і двоє батьків з 386 респондентів особисто зіткнулись із явищем корупції.

При ЗНО досвіду корупції майже немає, переконана Любов Поливода, але все таки є зловживання і найбільша кількість зловживань, які зростають, згідно з опитуванням – це двоє чи більше учнів обмінювались інформацією без покарання, використовувались шпаргалки чи інші допоміжні матеріали без покарання, використовувались мобільні телефони, плеєри, електронні засоби без попередження та покарання.

В розрізі по областях Любов Поливода каже, що найбільша кількість таких зловживань було зафіксовано у західних та східних областях, а минулого року це був південний регіон.

old_editor, 26.10.2009 17:06



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини