Випускники вважають, що найменший рівень корупції був у 2008 році – Любов Поливода

Закінчився третій завершальний етап соціологічного опитування про стан корупції у сфері доступу до вищої освіти. Мета дослідження вивчити сприйняття та ставлення студентів, випускників, батьків випускників, шкільних адміністрацій до ситуації корупції при вступі до ВНЗ та визначити вплив запровадження ЗНО на стан корупції у сфері вищої освіти, говорить директор програми «Гідна Україна» Любов Поливода.

Окрім цього, дослідження мало на меті вивчити ЗНО як інструмент подолання корупції, якість освіти до дослідження не входила, каже Любов Поливода.

«Цьогорічне дослідження ми проводили одразу за результатами цієї вступної кампанії. Цього року ми не вивчали думку студентів та шкільних адміністрацій та вчителів. Лише випускників та їх батьків. Випускників шкіл було опитано 1587 та 409 батьків», — говорить Любов Поливода.

За словами директора програми «Гідна Україна», сприйняття корупції соціологи трактували як думку, яка складається у кожного на основі розмов в сім’ї, з колегами, теле- та радіо передач, та сприйняття, яке базується на власному досвіді.

«По сприйняттю явища корупції під час вступу до ВНЗ, на жаль, це сприйняття у випускників і у батьків випускників зросло з 65 до 73 % у випускників і в батьків з 68 до 79 відсотків. Сприйняття корупції під час проведення ЗНО залишається низьким, лише 9 % випускників та 6 % стверджують, що під час проведення ЗНО є корупція», — каже Любов Поливода.

З 46 % до 63 % зросло кількість випускників, які вважають корумпованими приймальні комісії. Любов Поливода каже, що коли випускників запитали про рівень корупції при вступі в цьому році, збільшився, зменшився чи залишився таким самим в порівнянні з минулими роками, то випускники вважали, що найменший рівень корупції був в 2008 році, цього року менше вважають, що рівень корупції зменшився, а відсоток тих, хто вважає, що рівень корупції зріс – збільшився.

old_editor, 26.10.2009 16:05



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини