Енергетики Прикарпаття ліквідовують наслідки стихії

Вже другий день ВАТ «Прикарпаттяобленерго» працює в особливому режимі. Відмінено усі планові роботи, усі існуючі та новостворені бригади енергетиків, а також сили залучених бригад спеціалізованих будівельно-монтажних організацій та аварійні бригади МНС спрямовано на оперативне відновлення електропостачання мешканців Івано-Франківської області. За 14 жовтня бригади ВАТ «Прикарпаттяобленерго» відновили живлення повітряних ліній електропередач 110 кВ - 3 шт. та ПЛ-35 кВ – 4 шт., підстанцій 110 кВ – 2 шт. та ПС-35 кВ – 5 шт., підключили майже тисячу розподільчих трансформаторних підстанцій. Уранці 15 жовтня залишались знеструмленими 165 населених пунктів із 256, що перебували без світла попереднього дня. На місця пошкоджень електромереж виїхало 126 бригад енергокомпанії та підрядних організацій. Таким чином на аварійно-відновлювальних роботах задіяно більше півтисячі фахівців та 64 одиниці спецтехніки.

За попередніми оперативними підрахунками, сума коштів, необхідних для відновлення робочого стану електромереж Прикарпаття, обчислюється мільйонами гривень. Очевидно, що масштаби пошкоджень в електромережах є настільки значними, що наявного у ВАТ «Прикарпаттяобленерго» аварійного запасу матеріалів не вистачить на повну ліквідацію пошкоджень. Таким чином, компанія у період осінньо-зимового максимуму навантаження залишиться без аварійного запасу, що загрожуватиме надійному електропостачанню споживачів області.



«Нам необхідно негайно вкласти кошти у відновлення мереж, щоб у першу чергу забезпечити електропостачання об’єктів, які є екологічно та техногенно небезпечними, об’єктів життєзабезпечення (лікарні, заклади освіти та ін.), а також цілих населених пунктів
, - пояснює ситуацію генеральний директор ВАТ «Прикарпаттяобленерго» Микола Чернявський. - Ці кошти не передбачені ні тарифом, ні існуючою інвестиційною програмою нашої компанії. Це, безумовно, негативно вплине на фінансовий стан підприємства та на забезпечення наших розрахунків за куповану електроенергію з ДП «Енергоринок». Дана проблема ускладнюється зменшенням зі сторони Національної комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ) відшкодувань сум компенсації по дотаціях».

ВАТ «Прикарпаттяобленерго» спільно з Івано-Франківською ОДА підготувало звернення до НКРЕ з проханням розглянути і прийняти позитивне рішення щодо можливості повернення ВАТ «Прикарпаттяобленерго» заборгованості по дотаціях.

Однак поки регулятор прийматиме якесь рішення, енергетики не вичікуватимуть. Аварійно-відновлювальні роботи триватимуть у посиленому режимі до повної ліквідації наслідків стихії.

old_editor, 15.10.2009 17:01



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини