З наступного року селяни не зможуть продавати молоко. Вихід — створення кооперативів

З 1 січня 2010 року селяни не зможуть продавати продукцію власного виробництва на ринках. Саме це вирішили урядовці та парламентарі ще у 2005, коли необхідно було виконувати певні зобов’язання, аби вступити в СОТ.

Аби захистити споживача, доїння має бути безконтактним, вважають фахівці. Така норма закону. Узгодити усі питання можна. Кажуть спеціалісти. Потрібен лише час. Наразі до Верховної Ради подано законопроект, де вступ у дію закону відтерміновується ще на 5 років. За цей період, впевнені фермери, можливо створити кооперативи - єдиний вихід для селян.

Микола Миркевич, голова Асоціації фермерів та приватних землевласників, каже, що кооператив допоможе згрупувати людей, які продають молочну продукцію.

«Щоб не їхала кожна людина з тими трьома літрами молока, з землі не продавала. Цим буде займатися кооператив. Він буде це все групувати, буде аналіз, охолодження, доведення до кондиції і буде йти реалізація вже кооперативом. В цьому випадку селянин отримує більшу ціну за свою продукцію, а споживач отримує її дешевшою. Без посередників. Це саме стосується і м’ясної продукції. Кооператив може взяти тварину на забій, під наглядом лікаря провести цю процедуру і реалізувати м'ясо споживачу», — каже Микола Маркевич.

За його словами, уряд сьогодні активно сприяє створенню та розвитку кооперативного руху в Україні. Про що свідчать виділені у період кризи 90 мільйонів гривень для підтримки сільськогосподарської обслуговуючої кооперації. Такі кооперативи є неприбутковими.

old_editor, 14.10.2009 15:58



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини