Психічно здорові люди не безпечніші за людей з душевними патологіями – лікар-психіатр

Відсоток людей, які вчинили кримінальний злочин будучи у здорову глузді, значно більший від числа скоєних злочині душевнохворими.

Як каже головний лікар обласної психоневрологічної лікарні №3 Мирон Мулик, що взагалі ні в науки, ні в практики певного критерію оцінки суспільно-небезпечної поведінки немає, необхідно вчасно реагувати на погіршення психічного стану людини та не доходити до краю. «Певні ознаки та критерії є, але вони ненадійні», - говорить Мирон Мулик.

Випадок жорстокого вбивства матері та дочки в Івано-Франківську шокував всіх мешканців, місцеві психіатри нічого про вбивцю сказати не могли, бо він не знаходився на обліку в жодній психіатричній лікарні міста. Мирон Мулик каже, що це трагедія не лише сім’ї жертв, а батьків вбивці, а відповідати у цій ситуації невідомо кому. Мирон Мулик каже, якщо говорити про відповідальність, варто звернутись до дільничних психіатрів.

Психічно хворі у суспільстві – дуже багатоспекторна проблема. «Не доведено, що душевнохворі більш небезпечні, ніж здорові. Так, вони представляють певний ризик, але для того є психічно-неврологічні лікарні. Спрогнозувати ту чи іншу дію людини важко, тим більше з психічними відхиленнями», - каже Мирон Мулик.

В Івано-Франківській області 400 тисяч людей із душевними проблемами. Чи не кожний п’ятий у місті – психічно хворий, повідомляє лікар-психіатр. «Не можливо стільки збудувати лікарень, щоб по вулиці не ходили психічнохворі. Це проблема всього суспільства», - повідомляє Мирон Мулик.

old_editor, 14.10.2009 14:52



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини