Банк Надра порушив банківську таємницю і «здав» своїх клієнтів

Банк «Надра» порушив банківську таємницю і оприлюднив в інтернеті списки 42 тис. позичальників, що мають прострочену заборгованість. Корпоративні клієнти-боржники здивовані рішенням банку, оскільки в більшості своїй готові погашати кредити. А юристи говорять, що клієнти можуть судитися з банком «Надра» через незаконне розкриття конфіденційної інформації.

Установа розголосила назви і організаційно-правову форму компаній, а також прізвища, імена і по батькові своїх клієнтів.

Загальний борг позичальників перед банком «Надра» складає 8,5 млрд. грн., з них 6,4 млрд. грн. винні корпоративні клієнти, 658 млн. грн. – малий і середній бізнес, 1,5 млрд. грн. – населення. У списку боржників «Надра» опинилися 283 компанії, 106 з яких банк пов`язує з різними бізнес-групами.

Найбільше число боржників опинилося в групі Іллі Сегаля (22 компанії), якого учасники ринку раніше називали співвласником банку «Надра», і в групі «Континіум» Ігоря Єремєєва (11). Заборгованість перед банком на 1 жовтня також мали ВАТ «Толіман ЛТД» Вадима Альперіна (вважається власником судна Faina); ЧПП «Квадро» (торгівля олійними культурами) Олега Гринька; ТОВ «Гранітний кар`єр» і ТОВ «ТД `Демидівський кар`єр`», що входять до групи Володимира Галицького (глава Державної служби зайнятості) і Володимира Майстришина (депутат Верховної ради IV скликання); експортер зернового і олійного насіння ООО «Рудіс» групи Віталія Бабича; ЗАТ «Райз» аграрної групи Віталія Цехмістренка; ТОВ «Вольний ветер» співвласника торгового центру «Метроград» Мстислава Скоробогатова. У прес-службі «Надра» не змогли уточнити, 6,4 млрд. грн. винні всі 283 компанії чи підприємства є злісними боржниками.

Ст. 60 закону «Про банки і банківську діяльність» відносить до банківської таємниці інформацію про організаційно-правову структуру юридичної особи-клієнта банку і його комерційної діяльності. Тому оприлюднення списків є прямим порушенням, вважають юристи.

УНІАН

old_editor, 13.10.2009 16:40



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини