Кількість дитячих суїцидів росте. Фахівці цифри не називають, бо дуже страшно

У 2001 році в світі налічувалось 10 % дітей із психічними розладами, у 2007 — 20 процентів. В Україні — 22 %, говорить Валентина Арциховська, головний позаштатний спеціаліст головного управління охорони здоров’я дитячої психіатрії.

«На обліку в області знаходяться 7 тисяч дітей, з них кожна шоста дитина — інвалід. 25 дітей із тисячі потребують або консультативної, або активної психологічної допомоги. Щороку кількість дітей росте, не зважаючи на те, що кількість дитячого населення зменшується в Україні. Кожна п’ята дитина в державі має інтелектуальні або мовленнєві розлади, енурези, затинання, неспроможність розуміти мову.У дітей суто психотичних розладів мало, менше 1 %, інвалідність дуже висока - друге місце у Європі. 80 процентів дітей до 18 років при вчасному звернені батьків до лікарів втрачають інвалідність», - говорить Валентина Арциховська.

Основні причини захворювання дітей, за словами Валентини Арциховської, - соціальні. 52 % дітей виховуються в неповних сім’ях, де розлучені батьки. Соціально-психологічний фактор, який провокує невротичні розлади, той же енурез, заїкання та інші.

«16 % дітей в країні народилось поза шлюбом, яких виховують одні мами. Дитина з самого народження позбавлена піклування батька. Кожна третя дитина потребує психо-соціальної корекції,16 відсотків дітей в Україні - з розумовою недостатністю. В області з розумовою відсталістю на обліку знаходиться 66 відсотків дітей з усіх облікованих, це один з найбільших показників в Україні. Негативні наслідки вагітності, пологів також 16 відсотків», — говорить головний позаштатний спеціаліст головного управління охорони здоров’я дитячої психіатрії.

За її слоавми, нині дуже актуальними є поведінкові розлади, гіперактивність дітей виходить на перше місце у всьому світі. Кількість суїцидології росте, говорить Валентина Арциховська. Вдаватись в конкретні цифри пані Валентина не сатала, каже надто сумні, не вкладається в рамки нормального сприйняття.

Основні причини підліткових суїцидів - це шкільні. 80 % складають причини шкільного навантаження, вимог, які ставлять перед учнем, враховуючи, що розумова відсталість така висока, вимоги дуже високі і діти не справляються.

«Ми єдиний дитячий центр, який проводить консультацію і лікування, в тому числі і стаціонарне. Щороку звертається близько 500-600 дітей. Психотерапевти, психіатри та психологи працюють із дітьми. Проводиться арт-терапія, музична терапія, стараємось, щоб діткам було цікаво», - каже Валентина Арциховська.

old_editor, 09.10.2009 15:11



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини