Одним із основних недоліків сучасної психіатрії є те, що люди бояться звертатись до спеціалістів - Михайло Винник

Головним завданням сучасної психіатрії є повернення хворих до суспільства, говорить Михайло Винник завідувач кафедри психіатрії Івано-Франківської державної медичної академії

Про сучасний стан світової, української, а й зокрема івано-франківської психіатрії, Михайло Винник зазначив, що за останні 50 років в цьому напрямі зроблено чимало. За роки незалежності України великий крок у розвитку психоневрології зроблено і на законодавчому рівні, затверджено Закон «Про психічне здоров’я», за яким хворою людино ніхто не має права маніпулювати.

Однак Михайло Винник зазначив, що попри це, українська психіатрія залишається радянською. «Це великий недолік, робота ведеться, але дуже в’яло. Іншим головним недоліком є те, що люди бояться звертатись за допомогою до спеціалістів», — говорить Михайло Винник.

За розвитком сучасної психіатрії в Україні слідкує Єврокомісія. Як недивно, але іноземних меценатів психічне здоров’я українців ціквить куди більше, ніж їх земляків. В Обласній психоневрологічній лікарні меблі, медичне обладнання за кошт іноземних спонсорів: німців та французів. Та й зовні лікарня нагадує швидше відпочинковий санаторій, ніж психіатричне відділення. Територія лікарні не суворо обгороджена - хворі можуть сміливо гуляти у саду лікарні. Є палати покращеного планування, їдальні, все, щоб пацієнти не відчували себе приниженими лікуючись тут, говорить Галина Денисенко, завідувач відділу межових станів центру «Довіра».

Окрім того, у лікарні застосовуються новітні методи лікування хворих із психічними розладами. Вишивка, малювання, музична терапія та групові терапії, які за словами Галини Денисеко, надзвичайно корисні, адже люди вчаться говорити про свої проблеми, відчувати, що вони комусь потрібні.

«Емоції накопичуються, стреси, дипресії. Важливо не боятись звернутись за допомогою до психолога, який допоможе розібратись у собі, в своїх проблемах», - говорить Галина Денисенко.

old_editor, 09.10.2009 14:48



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини