КУН намагається зірвати відкриття музею в Дем’яновому лазі – Роман Куцик

11 жовтня цього року відкриється музей у Дем’яновому лазі, на відкриття якого прибуде Президент України Віктор Ющенко. Однак без конфліктів у зв’язку з цією подією не обійшлось.

Гаряча дискусія розпалилась між двома націоналістичними організаціями – «Меморіал» та КУН, останні надзвичайно протестують проти обраного виконуючого обов’язки директора музею визвольних змагань Руслана Коцаби, бо той не член КУН, і взагалі не має відповідного досвіду. За словами Романа Куцика, заступника голови всеукраїнського «Меморіалу», йому прикро, що такі події переросли у площину політики, більше того, ймовірно, що КУН намагається зірвати відкриття музею у Дем’яновому лазі.

«Наразі відбувається повна реконструкція Дем’янового лазу. Вже відомо більше 600 прізвищ загиблих, є інформація, що там вбито 1781 людину. Сьогодні розкопали 524, з них 269 – знахідки міського цвинтаря. Ще багато не розкопали, та й навряд чи все можна знайти. Про важливість цього музею не варто й говорити», — каже Роман Куцик.

У музеї, за словами Романа Куцика, знаходяться особисті речі загиблих, документи, архіви, останки та речові докази. Серед них навіть черепи із кількома отворами від куль, та інші знахідки, які демонструють всю жорстокість радянського союзу.

Роман Куцик виявив відверте незадоволення з роботи персоналу музею визвольних змагань, навколо якого останнім часом розігрались інтриги. «За 12 років не зроблено абсолютно нічого, для розвитку музею», — говорить Роман Куцик.

«З дня створення музею не проведено жодної наукової конференції. По селах люди збирають різноманітну інформацію про загиблих, збирають речі і єдине, що потрібно – приїхати та відвести до музею, однак і цього не робилось. Боляче, що все так перетворилось на політику», — говорить Роман Куцик.

Музей досі не був зареєстрований в управлінні юстиції. Роман Куцик каже, що лишень два тижні тому особисто зареєстрував музей у ДПІ, бо до цього часу він був зареєстрований як неприбуткова організація.

Щодо керівництва Руслана Коцаби у музеї визвольних змагань, Роман Куцик сказав, що він людина чесна і справедлива, брав участь у розкопках в Дем’яновому лазі, і хоч і не науковець, але й музею потрібен хороший менеджер. «Ще за його роботи у рибному господарстві були скарги, що він працює надто чесно, не бере взяток і забороняє браконьєрську риболовлю. На той час він керував штатом у сотню людей, тому не думаю, що в Руслана Коцаби виникнуть проблеми на новій посаді»,— сказав Роман Куцик.

КУНівці протестують проти Руслана Коцаби через те, що він не належить до їх лав, а вони звикли, що музей їх і керівництво відповідно має бути із представників КУНу, вважає заступник керівника Всеукраїнського «Меморіалу».

«КУНівці збирались час-від-часу в музеї, вважали його своєю власністю, назначали когось на зарплату. Колишній директор був людиною слабкою, тому й насіли на нього сильніші. Вони пропонують свого кандидата на місце директора, але він ще зовсім молодий, лише недавно закінчив навчання. Пікетувати «Меморіал» було ганебно зі сторони КУНу», — сказав Роман Куцик.

old_editor, 30.09.2009 19:58



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини