Добитися збільшення допомоги по догляду за дитиною можна, якщо знати, на які закони посилатися

Матері, які виховують дітей віком до трьох років, повинні отримувати допомогу по догляду за дитиною у розмірі прожиткового мінімуму, що становить 557 гривень. Хоча сьогодні вони отримують лише 130 гривень.

Справа у тому, говорить юрист-консульт компанії «Традиції права» Тарас Пукіш, що згідно Закону України «Про державну допомогу сім'ям з дітьми» допомога надається у розмірі, що дорівнює різниці між прожитковим мінімумом, встановленим для працездатних осіб, та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за перші шість місяців, але не менше за 130 грн.

Теоретично, якщо дружина перебуває в декретній відпустці, а чоловік заробляє, скажімо, тисячу гривень, то ця сім’я уже має отримувати не 130, а 557 грн. допомоги.

Проте, суди всіляко намагаються затягнути розгляд справ, які стосуються перегляду розміру допомоги у бік збільшення. Часто у збільшенні допомоги відмовляють, посилаючись на те, що Конституційний суд не скасував обмеження стосовно виплат по допомозі.

Юрист каже, що позитивний розгляд справи залежить від того, як саме написана заява. Треба обов’язково посилатися на Конституцію України, яка говорить про те, що соціальні стандарти зменшуватися не можуть, на Закон «Про держбюджет на 2008 рік», в якому чітко визначений прожитковий мінімум та Міжнародні хартії прав дитини, які Україна ратифікувала.



old_editor, 04.09.2009 18:58



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини