Підсумок тижня №23

Складається враження, що в цьому житті нічого не можна зробити, щоби комусь щось за щось не заплатити. Хабар настільки укорінився у життя пересічного українця, що до нього ставляться, як до чогось абсолютно нормального. І навіть нікому в голову не приходить, що вимагання грошової винагороди за будь-що, протизаконно. У відповідні органи, на кшталт СБУ, прокуратури майже ніхто не звертається.

Працівники СБУ у розпачі. Навіть сіті-лайти по місту позаклеювали соціальною рекламою, мовляв, коли від вас вимагають хабара не мовчіть, а звертайтеся до нас.

Проте, окремі незгодні із вимаганнями таки заявляють про несправедливість, але не у відповідні органи, а на загал. Наприклад, кілька днів тому в Івано-Франківську з’явилися листівки, в яких говориться, що директор школи №7 Марія Попович без матеріальної винагороди на роботу не приймає. В оголошенні говориться про те, що для того, аби працювати вчителем у цій школі треба заплатити 500 баксів, а охоронцем — 300.

Це наклеп, заявляє пані Марія. Говорить, що навіть здогадується, хто проти неї «грає», але від офіційних коментарів відмовляється. Мовляв, відповідну заяву вона подала у правоохоронні органи, міліціянти розберуться, і лише тоді вона коментуватиме ситуацію.

Солідарний із директоркою й начальник управління освіти МВК Михайло Верес. Він теж переконаний, що на Марію Попович звели наклеп, начебто, школа не рейтингова, навіщо комусь платити, аби там викладати. Чиновник, очевидно, не розуміє, що молодому спеціалісту після закінчення універу, беручи до уваги, що знайти в школі вільне місце (бо там зазвичай працюють пенсіонери) майже не реально, залишається три варіанти — ставати на облік у центрі зайнятості, йти торгувати на базар або заплатити хабар і працювати за професією.

Хоча Михайло Верес розуміє, що хабар це погано, чи то його вимагають від майбутніх вчителів, чи то від батьків учнів, чи малят, що навчаються в садочках. Він навіть говорить, що якщо вимагання завідувача будь-якого ДНЗ буде доведена, то його позбавлять місця роботи.

А от Івано-Франківськ позбавлять нових історичних відомостей, пов’язаних із археологічними розкопками в центрі міста, принаймні на якийсь час. До прикладу, волонтери «Поклику націй», які і займалися розкопками зупинили їх, бо влада абсолютно їм не допомагає. А місце розкопок стало громадським туалетом. Втім у цьому немає нічого дивного. В Івано-Франківську немає громадських туалетів, а платні — можна перерахувати на пальцях однієї руки.

А от ситуація із басейнами для професійного заняття плаванням в Івано-Франківську взагалі нема. Спорткомплекс «Олімп» намагаються забрати у власність міста, але наразі, ситуація із мертвої точки не зрушилася. Олімпійська чемпіонка Яна Клочкова пообіцяла особисто звернутися до губернатора Прикарпаття, аби він особисто тримав ситуацію на контролі.

Ми ж бажаємо вам вирішення всіх проблем і вдалого наступного тижня.



old_editor, 28.08.2009 20:45



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини