Ми втрачаємо цінні матеріали для обстежень. Депутати віддають історичні території під забудову – Василь Романець

Сьогодні всесвітній день археолога. В Україні поки цей день мало відомий, але всьому свій час.



На Прикарпатті археологів завжди не вистачало, говорить уповноважений Інститутом археології НАН України Василь Романець, однак зараз спеціалістів побільшало, проводяться більше дослідницьких робіт на історичних об’єктах області – Галичі, Коломийщині та Снятинщині. «Щоправда фінансування невелике, а роботи багато», — говорить Василь Романець.

Улюбленою професією Василь Романець активно займається останні шість років. До того кілька десятків років займався захистом культурної спадщини. Відкриття нового в історії людства, міст, розвіяння міфів та теорій — робота археолога пізнавальна та цікава. Проте, у кожної медалі, як відомо, дві сторони. І часом зовсім нелегко розпочати археологічне дослідження, через часто несправедливі обставини.

«Згідно закону міська земля, яку віддають під забудову, особливо, якщо це історична територія, там повинні відбутись археологічні розкопки, після чого складений відповідний звіт. А цього не робиться. Ми втрачаємо цінні матеріали для обстежень. Депутати не виконують своїх обов’язків, все вирішують у себе в кабінеті», — говорить Василь Романець.

Археолог каже, що це негативна сторона професії, адже вони працюють на благо людей, але це благо вимагає чималих жертв.

old_editor, 17.08.2009 21:24



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини