Зростання популяції лисиць та вовків може призвести до збільшення тварин, хворих на сказ — експерт

На Прикарпатті з початку року вже зареєстровано три випадки захворювання тварин на сказ.

Про це «Малакаві» повідомила Марія Княгиницька, начальник відділення протиепізоотичної роботи головного управління ветеринарної медицини в Івано-Франківській області.



«Хоча з початку року зареєстровано три хворих на сказ тварини, все ж це є досить хороший показник. Всі вони загинули, тому не несуть будь-якої небезпеки», — каже Марія Княгиницька.

Однією з причин захворювання диких тварин сказом є природно-вогнищева інфекція. Здорові тварини інфікуються через укуси скажених вовків та лисиць.

«За популяцією вовків та лисиць треба ретельно стежити. Цим повинні займатися мисливці та риболови. В ідеалі на тисячу гектарів може бути 0,5-1 особа, а зараз в області — 1.4 особи», — розповідає Марія Княгиницька.

За її словами, важливу роль в боротьбі зі сказом та збільшенням кількості бродячих тварин відіграють комунальні служби, які повинні вчасно вивозити сміття та закривати місця накопичення побутових відходів. Адже сміттєзвалища та баки для сміття — джерело харчування бродячих тварин, які можуть бути скаженими.

Особливо батькам потрібно пояснити діткам, щоб не гралися з безпритульними тваринами та не торкалися їх.

«Сказ — хвороба, яка відзначається 100 % смертністю серед постраждалих. В лікарні протягом останнього часу зверталося багато постраждалих від укусів тварин, проте жодного хворого на сказ виявлено не було», — говорить Марія Княгиницька.

Довідка

Сказ — гостра інфекційна хвороба з тяжким ураженням центральної нервової системи, що спричиняється вірусом. Сказ віднесено до особливо небезпечних хвороб.

Зараження людини сказом відбувається в основному через укуси хворою твариною чи внаслідок попадання її слини на свіжі поранення, подряпини шкіри або слизових оболонок. Інфікування людини сказом відбувається здебільшого від диких хижих (вовки, лисиці — 41,4 %) чи домашніх тварин (коти — 21,8 %, собаки — 15,3 %,) а також сільськогосподарських тварин ( 20,2 % ).

old_editor, 17.08.2009 20:50



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини