У більшості сіл Калуського району діють стихійні смітники, немає визначених місць для складування сміття та урн

Новий голова Калуської РДА Василь Іванишин серйозно налаштований вирішити віддавна існуючу в сільських населених пунктах проблему, яка стосується збирання, вивезення та утилізації сміття.

У більшості сіл району сьогодні продовжують діяти стихійні смітники, немає навіть визначених місць для складування сміття, не встановлені урни чи контейнери для твердих побутових відходів біля торгових закладів, шкіл, бюджетних установ. І це, як не дивно, сільських голів аж не надто хвилює. Тому на останній розширеній нараді в голови РАД, на яку Василь Іванишин запросив всіх сільських голів, керівників комунальних підприємств, представників райСЕС, екологічних служб, було вкотре акцентовано увагу на важливій ролі сільських рад в питанні налагодження організованого вивозу сміття.

Як один із варіантів вирішення проблеми, голова РДА запропонував сільським головам укласти угоду з Войнилівським або Калуським комунальним підприємством «Екосервіс» на вивезення твердих побутових відходів на міське сміттєзвалище.

За словами Василя Іванишина, з міським КП «Екосервіс» вже є попередня домовленість про встановлення ним у 12 селах 30 своїх контейнерів для сміття. Про купівлю або оренду ще кількох сміттєконтейнерів, необхідних для встановлення в сільській місцевості, подбає район, і міське КП «Екосервіс» може взятися за вивезення сміття з сіл району на сміттєзвалище до Калуша за розцінками, які діють на цьому підприємстві.

Ще одним варіантом очищення сіл від сміття голова РДА вважає створення при сільських радах відповідних комунальних служб, які б могли вирішувати питання, пов’язані із збиранням, вивезенням та утилізацією твердих побутових відходів, а займатися прибиранням вулиць, цвинтарів тощо. Однак сільські голови від такої ініціативи не в захопленні, оскільки не впевнені, що зможуть за рахунок сільського бюджету утримувати такі комунальні служби.

В Калуській РДА також вважають, що прислужитися до вирішення проблем сіл можуть і приватні підприємці, які займаються збором вторсировини. Наприклад, відомий в Калуському районі підприємець Василь Мельник уже п’ятий рік з успіхом веде бізнес, пов’язаний з наданням послуг зі збору скла і ПЕП-пляшок. І він зацікавлений мати помічників у кожному селі, які б за відповідну плату організовували збір вторсировини. Аналогічні послуги готові надавати сільським громадам й інші приватні підприємці. Потрібно тільки, щоб сільські голови більш серйозно і відповідально зайнялися проблемою очищення територій населених пунктів від сміття. І в цьому питанні, як запевнив Василь Іванишин, вони можуть розраховувати на всебічну підтримку з боку районної влади.

Василь Ткачук

old_editor, 10.08.2009 16:00



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини