Попереджено крадіжки дизпалива з продуктопроводу «Дрогобич-Калуш»

Магістральний продуктопровід «Дрогобич-Калуш», по якому надходить дизпаливо на виробництво етилену і поліетилену ТОВ «Карпатнафтохім», віддавна зваблює злодіїв. До яких тільки способів вони не вдаються, щоб таємно «присосатися» до труби і висмоктувати паливо. Складно назвати навіть приблизну сумарну кількість незаконних врізок в цей продуктопровід, які були виявлені й ліквідовані з часу його експлуатації, оскільки багато документів, що засвідчують такі факти, вже передано на зберігання в архіви. Але крадії дизпалива не заспокоюються і сьогодні, незважаючи на те, що охорону вищезгаданого трубопроводу забезпечують на всіх його ділянках мобільні групи працівників управління охорони (УО) «Агентство «ЛУКОМ-А-Україна» в м. Калуші.

Зроблені ними дві врізки в продуктопровід «Дрогобич-Калуш» на його 39-му кілометрі в районі села Семегенів Львівської області та 46-му кілометрі в лісовому масиві Долинського району Івано-Франківської області були виявлені та ліквідовані зовсім недавно. В обидвох випадках свої пошукові здібності проявили співробітники відділу економічної безпеки і режиму ТОВ «Карпатнафтохім». 24 липня вони під час здійснення запланованих заходів щодо контролю за ситуацією на периметрі магістрального продуктопроводу «Дрогобич-Калуш» виявили місце врізки в трубу на глибині 0,3 м і відстані 1 м від краю ґрунтової дороги, що вела в село Семегенів. Тут зловмисники у зроблений отвір в трубі вставили хомут з відведеним штуцером, до якого прикріпили шаровий кран і перехідну трубу завдовжки 50 см, ще один шаровий кран (контрольний) з відведеним штуцером, який мав на кінці зовнішню різьбу. Врізка була законсервована та накрита ганчіркою і пластиковою пляшкою.

А 27 липня під час реалізації спільних заходів працівників відділу безпеки і режиму ТОВ «Карпатнафтохім» та УО «Агентство «ЛУКОМ-А-Україна» в м. Калуші мобільною групою охоронної фірми було виявлено в лісовому масиві поблизу одного з сіл Долинського району несанкціоновану врізку в продуктопровід «Дрогобич-Калуш» на глибині 1,5 метра. Тут зловмисники приварили до трубопроводу трубу завдовжки близько 1 метра, до якої прикріпили три шарові крани, та закрили її заглушкою. Місце врізки крадії, які, очевидно, сподівалися викачувати з продуктопроводу дизпаливо, коли відновиться його транспортування з Дрогобича до Калуша, замаскували грунтом та листям.

Дві вищезгадані врізки в трубопровід оперативно ліквідували ремонтні бригади управління магістральних продуктопроводів ТОВ «Карпатнафтохім». Таким чином вдалося попередити крадіжки дизпалива, до здійснення яких зловмисники добре підготувалися. Працівниками відділу економічної безпеки і режиму ТОВ «Карпатнафтохім» та УО «Агентство «ЛУКОМ-А-Україна» в м.Калуші вживаються спільні заходи щодо встановлення осіб, які могли бути причетні до здійснення врізок в продуктопровід «Дрогобич-Калуш» з метою несанкціонованого відбору дизпалива.

Василь Ткачук

old_editor, 10.08.2009 15:16



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини