Збільшення розміру виборчої застави — спосіб відсіювати технічних кандидатів — експерт

Тепер для реєстрації кандидата в президенти є обов'язковим внесок грошової застави в розмірі 2,5 млн. гривень, яка вноситься партією або партіями, які входять до блоку, які висувають кандидата.

Грошова застава повертається тільки тим двом кандидатам, які вийшли до другого туру президентських виборів, іншим кандидатам ця грошова застава не повертається і перераховується до державного бюджету.

На думку Андрія Єременка, голови Спілки молодих політологів України, збільшення розміру виборчої застави в 5 разів із 500 тисяч гривень до 2,5 мільйонів — це спосіб відсіювати технічних кандидатів.

«Хоча, порівняно з тим бюджетом, який йде на передвиборчу агітацію — це копійки. Але завдяки такому збільшенню виборчої застави, можна зменшити витік великої кількості несерйозних людей, які прагнуть йти в політику», — констатує Андрій Єременко.

Довідка

Виборча застава — грошова сума, яку згідно з законодавством ряду країн, в тому числі й України, повинен внести при реєстрації кандидат в депутати, і яка повертається йому лише в тому випадку, якщо кандидат одержить на виборах не менше п'яти відсотків голосів виборців, що взяли участь у голосуванні. Застава, що не підлягає поверненню, зараховується до державного бюджету.

old_editor, 07.08.2009 18:09



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини