Поки що зарано говорити про різкий обвал гривні, хоча в нинішніх умовах вона не може бути стійкою – експерт Центру Разумкова

Поки що зарано говорити про різкий обвал гривні, хоча ризики девальвації та ослаблення національної валюти є високими.

Основною причиною падіння гривні директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин вважає великі борги, виплата значної частки яких припадає якраз на другу половину цього року, а це певним чином підвищує попит на долар. Коли населення бачить, що долар на міжбанку росте, то починає також панікувати. Крім того, якщо економіка не працює, немає росту промисловості і немає експортних надходжень валюти. До того ж низька інвестиційна привабливість, податкові і політичні чинники не сприяють приходу валюти в Україну.

«Тобто виплати є значні, а входження валюти немає. В таких умовах не може бути стійкої національної валюти. Але поки що, на щастя, говорити про різкий обвал гривні зарано. Все ж таки зараз є і резерви, і сподівання на те, що урожай буде непоганим і наш експорт трохи пожвавиться, так само трохи пожвавиться переробна промисловість. Тобто з’являться деякі додаткові джерела доходів», – переконаний Василь Юрчишин.

На його думку, сам факт надходження коштів від МВФ – це не є чинник стабілізації, оскільки треба дивитися, якою є економічна політика і на що вона спрямована. Гроші, звичайно, зайвими не бувають, але на сьогодні ми поки що не бачимо, що відбувається і що може відбуватися в реальному секторі. Також сьогодні попри відносний спокій на різних ринках відновлення економіки не відбувається.

«Якщо промисловість за півроку впала на 30%, то ніякі зовнішні кошти нам не допоможуть, тим більше якщо врахувати, що значна частина цих коштів піде на сприяння у виплаті зовнішніх боргів, в тому числі й пов’язаних з «Нафтогазом». Певні кошти будуть спрямовані на зміцнення банківської системи. Тобто це важливі складові чинники, але зовсім не визначальні. Тому, коли економіка перебуває в стані такої стійкої нестабільності, за якої не видно, чи це вже дно кризи, чи можлива ще друга криза, про що зараз говорять багато фахівців, в таких умовах немає жодних гарантій чи передумов того, що після отримання коштів від МВФ нарешті все буде добре», – зазначив експерт.

ЗІК
old_editor, 30.07.2009 15:19



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини