Шкільні програми як заручники політичної боротьби, або Хто насправді навчив курити Червону Шапочку

2004 рік – навчальна програма з української літератури, в яку входить славнозвісна «Червона Шапочка» Євгена Дударя займає перше місце на конкурсі навчальних програм. Тоді міністром освіти і науки був Василь Кремень, а віце-прем’єр-міністром з гуманітарних питань… Дмитро Табачник. Жодних зауважень до казки ні в одного, ні в іншого чиновника тоді чомусь не виникло і вже у 2007 році твір з’явився у підручниках з української літератури для 8 класу. Пройшло трохи більше року і Дмитро Табачник раптом стає найлютішим ворогом «хамовитої» Червоної Шапочки.

«Якщо ви хочете, щоб ваша дитина плювала, курила, била бабцю рідну і забирала в неї пенсію, а крім того проводила нічні розваги з вовком, хай вчаться отаким підручником. Оце жах, оце аморальність», - застерігає політик, який ще кілька років тому жодної аморальності у діяннях казкового персонажа не бачив.

Твір вивчався у школі відповідно до навчальної програми «Українська література. 5–12 класи. Програма для загальноосвітніх навчальних закладів / Автори Р.В. Мовчан, Н.В. Левчик, О.А. Камінчук, М.П. Бондар, О.Б. Поліщук, М.М. Сулима, Л.П. Шабельникова, В.М. Садівська».

Керівником проекту був Микола Жулинський, а укладачами — співробітники Інституту літератури імені Т.Г. Шевченка НАН України. Програма пройшла конкурсний відбір і посіла перше місце на конкурсі навчальних програм у 2004 році. Чинними стали чотири підручники, автори яких — Міщенко О.І. (видавництво «Ґенеза»), Цимбалюк В.І. (видавництво «Освіта»), Слоньовська О.В. (видавництво «Освіта»), Авраменко О.М., Дмитренко Г.К. (видавництво «Грамота»).

Вже за керівництва міністра освіти Станіслава Ніколаєнка у 2007 році відбувся конкурс підручників для 8-го класу. Твір Євгена Дударя був представлений в усіх підручниках з української літератури.

Тож позиція пана Табачника видається не зовсім послідовною, бо фактично народний депутат звинувачує самого себе, оскільки саме за його віце-прем’єрства твір Дударя «Червона Шапочка» потрапив до шкільної програми.

Наприкінці 2008 року Міністерство освіти і науки, після неодноразових звернень громадськості, переглянуло шкільну програму, і в грудні 2008 року Міністерство освіти і науки України рекомендувало винести вивчення сатиричного твору Євгена Дударя «Червона Шапочка» на позакласне читання

old_editor, 20.05.2009 20:14



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини