«ОУН-УПА. Історія нескорених» — нова сторінка в історії України

Сьогодні в Івано-Франківську відкрита виставка фотографій та документів з історії ОУН-УПА. Глядачі мають змогу побачити та прочитати історичні факти, які десятиріччями зберігались у архівах НКВС та КДБ, які за наказом президента Віктора Ющенка були розсекреченими Службою безпеки України та центром дослідження визвольного руху, а також внутрішні документи УПА.

В межах виставки «ОУН-УПА. Історія нескорених» представлено більше двох десятків плакатів з фотографіями та історичними довідками, стендів з особистими фотографіями та речами.

«В експозиції виставки більше 500 історичних документів, — говорить начальник управління СБУ в Івано-Франківській області Анатолій Назаров, — Які приховувались від українського народу протягом багатьох років. Протягом довгого часу нашу історію намагалась переписати, диктувати свою радянська влада. Сьогодні ми маємо таку можливість дізнатись про своїх героїв правду. Тут лише факти, а висновки кожен робить сам».

На відкритті виставки були присутні і представники обласної влади, проте чомусь не потішив своєю присутністю міський голова Віктор Анушкевичус (хоча його участь в цьому заході була наперед проанонсована прес-службою СБУ).

«Такої історії та таких героїв не має жодна країна, — каже голова ОДА Микола Палійчук, — Ми повинні знати свою історію і віддавати шану людям, які її творили».

Голова обласної ради Ігор Олійник зазначив, що відкриття досі незнаних фактів про діяльність ОУН-УПА є початком створення іншої, нової історії України.

«На превеликий жаль, тільки на 17 році незалежності ми отримали право на розсекречення матеріалів. Ми починаємо вивчати та складати свою історію і утверджувати Україну через правдиві факти», — сказав Ігор Олійник.

old_editor, 20.05.2009 19:21



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини