Енергетика світла в одязі від Ярини Жук

«Під знаком писанки» пройшла презентація колекції одягу весна-літо 2009 дизайнера Ярини Жук із Івано-Франківська. Візитівкою одягу майстрині є народна вишивка. Нова колекція дивує давніми українськими символами та цікаво підібраним колоритом. Тільки природні тканини, спокійні кольори та писанковий орнамент є індивідуальним почерком автора.

«За кордонні модельєри дуже часто звертаються до українських традицій, — говорить автор колекції Ярина Жук, — Ми починали два роки тому з обробки традиційної вишивки на сучасний лад. Тоді це робилося в ручну, а тепер на це немає часу. Та й немає скільки грошей, щоб найняти ручних майстрів. Ручна робота є дуже трудомісткою».

На показі, що відбувся культурно-мистецькому центрі «Є», всі деталі одягу були вишиті машинкою. Щодо орнаменту, дизайнер каже, що використовує стародавні мотиви та техніки. «Особливо люблю городенківську вишивку. Вона є важкою, проте надзвичайно ціквою, хоч і не є актуальною для України. Це дуже яскраві, ефктні та рельєфні символи», — каже Ярина Жук.

Одяг, за словами сомої авторки, є не надто дорогий та не дуже дешевий. Вишиту сорочку можна придбати від 350 до 1800 гривень. Ярина Жук каже, що її одяг не створений для якоїсь певної категорії людей.

«Серед асортименту одягу кожен щось для себе знайде, починаючи від студента до політика. Кожен дизайнер прагне, щоб у його речах люди відчували себе комфортно. Ми відчуваємо велику відповідальність перед клієнтами», — каже Ярина Жук.

Серед запрошених гостей, була і відома львівська поетеса Марія Чумарна, автор книги «Код української вишивки», яка зазначила, що як і вишиті речі, так і одяг Ярини Жук є таким собі трансформатором енергії, яка передається через вишиту символіку.

«Ця колекця руйнує стереотип, що українці носили лише чорно-червоно-білу вишивку. Вразило поєднення кольорів: чорний з бірюзовим, жовтий з бірюзовим.І хоч багато було чорного кольору, він дуже гармоніював з вишивкою. Чорний колір — це символ внутрішнюї праці людини, бірюзовий — колір уморитворенної води. У поєднанні з жовтим — спокій і радість. Від одягу йде енергетика світла», — каже Марія Чумарна.

old_editor, 11.05.2009 19:06



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини