Сьогодні в Івано-Франківську стартував традиційний фестиваль ковальського мистецтва

На фестивалі митці показують свої роботи та діляться секретами професії. У ковальському святі беруть участь більше 250 зареєстрованих учасників, в тому числі і делегації з різних країн світу.

«Ідея проведення такого свята ковалів не нова, — говорить організатор та голова спілки майстрів ковальського мистецтва України Сергій Полуботько, — Фестиваль проводиться по всьому світі. Просто Україна молода країна в рамках незалежності, і ми все більше долучаємось до світового ковальського руху. У всьому світі спостерігається тенденція вимирання робітничих професій, і ми намагаємось зберегти та розвити ковальську справу».

На фестивалі відкрита студентська виставка, на якій представлені роботи студентів мистецьких вузів із Швеції, Польщі, Росії та України.

«Також всі учасники фестивалю долучилися до проекту, який організовують австрійські майстри ковальського мистецтва. Австрійські ковалі створюють Дерево пам’яті на честь загиблих у пожежі ковалів. Учасники виготовлять ковані металеві листочки і передадуть їх австрійському представникові, який спеціально приїде з цією метою», — каже Сергій Полуботько.

У програмі фестивалю показ давнього українського ковальського звичаю: кування колеса провідним майстром Романом Коваликом.

«Крім того, запропонуємо гостям подивитися, як поєднують скло з металом у виконанні львівського майстра. Самому ще не доводилось бачити такої технології, тож думаю буде цікаво», — каже Сергій Полуботько.

В ході свята, ковалі презентують свій спільний виріб – ковальську раму, яку встановлять на вулиці Незалежності, 11.

old_editor, 08.05.2009 18:55



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини