Влада поводиться з студентами аморально — експерт

Президент України Віктор Ющенко зупинив дію рішення уряду про розширення сфери платних послуг, які можуть надаватися у державних та приватних навчальних закладах.

Мова йде, зокрема, про такі платні послуги як складання студентами іспитів та заліків при ліквідації академічної заборгованості, що виникла під час проведення основної сесії, складання студентами в разі їх переведення з одного вищого навчального закладу до іншого академічної заборгованості, що виникла внаслідок відмінностей у навчальних планах; забезпечення форменим одягом; видання та реалізації підручників, навчальних посібників, конспектів, лекцій, методичних матеріалів, монографій, інформаційно-аналітичних збірників, збірників наукових праць, тез доповідей, матеріалів конференцій, навчальної та навчально-методичної літератури, бланкової продукції; проведення конкурсів, фестивалів, концертно-видовищних заходів, творчих вечорів; відшкодування витрат на виготовлення студентських та учнівських квитків, залікових книжок; надання послуг з організації та проведення культурно-виховних заходів (вистав, концертів, фестивалів, вечорів відпочинку, балів, конкурсів, дискотек, демонстрацій відео- та кінофільмів тощо).

Студенти ВНЗ України обурені таким рішенням і пишуть заяви протесту до президента, а юристи називають його незаконним.

«Я вважаю, що таке рішення є нелегальним, — говорить голова правозахисної організації «Бюро з прав людини» Мирон Дмитрик, — Особливо відносно осіб, які платять за навчання. Адже всі ці послуги включені до річної оплати навчання. Освіта є безкоштовна – це передбачено Законодавством України. Тож таке рішення є не просто незаконним, а аморальним».

Мирон Дмитрик каже, що таке рішення може посприяти актуальній на сьогодні тенденції кидати навчання через велику оплату.

«Сьогодні дійсно нелегко отримати вищу освіту і дедалі частіше трапляються випадки, що студенти кидають навчання, беруть академ-відпустки і виїжають за кордон, щоб підзаробити та закінчити навчання. Взагалі у студентів немає ніяких пільг, зате їх надають пенсіонерам, бо вони активніші на виборах. Влада вкладає гроші в минуле, а не в майбутнє», — говорить Мирон Дитрик.

old_editor, 05.05.2009 21:50



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини