Прикарпатські селяни відмовляються вирощувати цукрові буряки, бо це економічно не вигідно

Вчора голова облдержадміністрації Микола Палійчук відвідав з робочими поїздками Городенківський та Снятинський райони. Основною метою поїздок було ознайомлення з тим як проходять весняно-польові роботи на агропромислових підприємствах області, повідомляє прес-секретар губернатора Ігор Марковський.

У Городенківському районі Микола Палійчук оглянув поля приватної агрофірми «Вільхівці». На сьогодні агрофірма обробляє 2600 га сільськогосподарських земель.

Задля для цього використовується найновіша техніка, зокрема комбайни та сівалки американської фірми «John Deer». Дана техніка доволі дороговартісна, так тільки один такий комбайн на сьогодні коштує понад 2 млн. грн. Однак, як кажуть селяни, вона того варта, адже дозволяє програмувати комбайн в залежності від потреб поля на автоматичний рівномірний посів зернових культур. Сіють селяни цього року практично теж саме, що і минулого.

За словами директор агрофірми «Вільхівці» Іван Приймак цього річ він відмовився лише від вирощування цукрового буряку. Він аргументує це тим, що після припинення діяльності Городенківського заводу з переробки цукрових буряків вирощувати дану культуру на полях своєї агрофірми йому стало просто економічно невигідно. Тому основними культурами для вирощування залишаться кукурудза, пшениця, гречка.

В Снятинському районі Микола Палійчук побував на полях ДП «Агро» та ТзОВ « Родник», де поспілкувався з керівниками агропідприємств, вислухав проблемні питання, що хвилюють прикарпатських аграріїв . Голові облдержадміністрації продемонстрували техніку, яка зараз працює на полях. Як повідомив голова Снятинської райдержадміністрації Роман Білик район уже завершує посів зернових культур, до кінця тижня дані роботи планують закінчити.

Микола Сухолиткий, начальник головного управління агропромислового розвитку ОДА, повідомив журналістам, що в області зростає кількість землі, що обробляється. Насамперед, це пов’язано з тим, що люди передають свої приватні угіддя в оренду агроформуванням, котрі мають необхідну кількість техніки та ресурсів для обробітку землі, а також сплачують селянам орендні виплати за їх паї. Також за словами Миколи Сухолиткого в області уже досягнуто певних напрацювань по кредитах для селян. Станом на сьогодні 23 агроформування оформили пролонгацію своїх кредитів на загальну суму 21 млн. грн. Здійснюються заходи й щодо отримання прикарпатськими селянами нових кредитів.

old_editor, 09.04.2009 14:24



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини