Катерина Лук’янова: Потрібен контроль за усиновленнями іноземцями маленьких українців

Необхідно створити дієвий контроль за умовами перебування за кордоном українських дітей, усиновлених іноземцями, вважає народний депутат від «Народної самооборони» Катерина Лук’янова.

Саме з цією метою представниця «Народної самооборони» стала співавтором законопроекту, що пропонує ввести мораторій на усиновлення українських дітей громадянами тих держав, з якими ще не укладені двосторонні міждержавні угоди про співробітництво з питань усиновлення.

«Проблема безконтрольності перебування дітей в іноземних сім’ях викликає чисельні занепокоєння. Поодинокі факти сексуального насильства українських дітей в іноземних сім’ям знайшли широкого розголосу в Україні і закордоном, та не можуть залишити парламентарів байдужими до долі дітей», — вважають автори законопроекту.

«Введення мораторію стимулюватиме іноземні держави до укладання з Україною двосторонніх міждержавних договорів про співробітництво з питань усиновлення. Таким чином буде створено дієвий механізм контролю за умовами перебування усиновлених іноземцями українських дітей за кордоном», — говориться в пояснювальній записці до проекту закону.

За даними Держдепартаменту з усиновлення та захисту прав дитини Міністерства сім’ї та молоді, за минулий рік іноземцями було всиновлено більше 1,5 тис. дітей з України.

old_editor, 08.04.2009 17:17



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини