Антиколектори прийняли звернення до Президента

Голові Верховно Ради України

п.Володимиру Литвину

Президенту України

п.Віктору Ющенко

Міністру юстиції України

п.Миколі Онищуку

Колекторна діяльність в Україні повинна бути заборонена. Це чергове «свавілля» фінансових установ, корумпованої влади і тіньового бізнесу з метою остаточної дестабілізації економічної ситуації в Україні. Аморально будь-якою ціною «вибивати» борги в період, коли мільйони людей викинуті роботодавцями на вулицю, коли зростає невиплата зарплати, коли наші заощадження, як мінімум, на 50 відсотків знецінились. Через не професійні або злочинні дії НБУ, влади та банків на цьому попелищі проблем, як гриби після дощу, плодяться так звані колектори. За останніми офіційними даними МВС їх в Україні є понад 50 і з них 10 всеукраїнського масштабу і решта – регіонального. За даними голови асоціації колекторів України Валерія Свєтлова колектори беруть комісійні за свою «роботу» від 7 до 30 відсотків. За даними різних Інтернет-видань колектори за 2008 рік допомогли повернути банкам 30 млрд. гривень кредитних коштів.

Насправді в такий спосіб іде викачка з банківської системи коштів вкладників, коштів рефінансування та коштів реальних прибутків банку. Реальні факти: якщо взяти до уваги процент комісії, що оприлюднив Валерій Свєтлов – голова асоціації колекторів, то середній відсоток буде десь 20. А якщо ніби-то повернуто 30 млрд. гривень, то заробіток колекторів склав 6 млрд. гривень. Куди пішли ці кошти: в приватні, часто не українського походження структури? Чи ці кошти оподатковані податками? Ймовірно, що тільки частково. А якщо б ці 6 млрд. були в розпорядженні банку, до бюджету надійшло б 1,5 млрд. податкових вливань.

За даними газети «Експрес» за кожною політичною партією, що знаходиться у Верховній раді стоять свої банки, тому ці кошти невдовзі ймовірно «засвітяться» у витратах на Президентських гонках.

Ми констатуємо, що перші колекторні компанії з’явилися в Україні три роки тому, але влада їх не бачила або не хотіла бачити і тепер дії влади на чолі з міністром юстиції України визиває здивування: куди лізете, як кажуть у народі, «поперед батька в пекло»? Як можете говорити про узаконення колекторної діяльності в катастрофічні для України часи? Зробіть по прикладу цивілізованих країн світу, зокрема Греції: забороніть діяльність колекторів. Закінчиться криза і тоді нехай працюють… Ми не дамо вам в черговий раз заробляти мільярди гривень маржі на біді народу. Узаконення діяльності колекторів це по термінології бджоляра: «розплодити трутнів у вулику».

Саме з цієї причини ми ще раз офіційно заявляємо про категоричну не згоду із заявою міністра юстиції України Миколи Оніщука зробленої 27 березня 2009 року про те, що закінчено розробку проекту Закону про врегулювання діяльності колекторів в Україні і що на протязі тижня приймаються зауваження та пропозиції від організації, що здійснюють колекторну діяльність, а потім проект закону буде подано на розгляд Верховної ради. Ми заявляємо, що поспішна спроба і будь-якою ціною узаконення колекторної діяльності визиває обурення і зауваження у всіх правозахисників та антиколекторів України. Узаконення колекторної діяльності без участі громадськості (позичальників, вкладників, правозахисників, антиколекторів та громадських організацій) є черговим свавіллям влади. Це теж саме, що новий кримінальний кодекс подати на розгляд Верховної ради тільки після того як зауваження до нього на протязі тижня нададуть кримінальні авторитети, грабіжники, злодії, насильники тощо.

Україні потрібний закон «Про благородне повернення кредитів», який існує в багатьох країнах світу Україні. Україні в першу чергу потрібно прийняти закон «Про кримінальну відповідальність за моральний тиск». Україні потрібні антикризові закони і програми, а колектори нехай заробляють на «вибиванні» боргів у банків, кредитних спілок, житлових альянсів та інших пірамідних фінансових структур з метою повернення вкладів чи внесків простих громадян.

Вимагаємо:

1) Офіційного опублікування проекту закону про колекторну діяльність в Україні;

2) Створення нової робочої групи про доопрацювання цього законопроекту за участю позичальників, вкладників, правозахисників, антиколекторнів та громадських організацій;

3) Законопроект не надавати на розгляд Верховної ради України до:

- прийняття закону «Про кримінальну відповідальність за моральний тиск»;

- до проведення судової реформи та подолання корупції в судовій системі;

- до прийняття стабілізаційних антикризових законів і програм та реального покращення економічної ситуації в Україні.



Ми звертаємося до всіх контролюючих органів, найперше до Податкової Адміністрації України з вимогою провести перевірку діяльності колекторних компаній на предмет отримання комісійної винагороди, її розмір, правові підстави такої комісії, рух коштів отриманих як комісією від банків, витрати колекторних компаній, отримані прибутки та сплачені податки.

Ми звертаємось до КРУ та Рахункової палати України провести перевірку витрат коштів у Національному банку та державних банках: Ощадному та Укрексімбанку.

Ми звертаємось до правоохоронних органів кожний факт протиправних дій колекторів перевірити з урахуванням отриманих коштів комісійної винагороди.

Крім цього банкам і колекторам буде об’явлено страйк. Всі кредити, де будуть замішані колектори чи банки, які співпрацюють з колекторами не будуть платитися.



Голова координаційної ради асоціації

Антиколекторів та правозахсників України,

Засновник антиколекторної компанії

«Ваша Надія» Федір Олексюк

old_editor, 08.04.2009 15:18



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини