Плоскостопість, проблеми з хребтом та зором виявили медики у юнаків під час приписної кампанії

Майже десять тисяч юнаків Прикарпаття, котрі досягли 17-річного віку, отримали приписне свідоцтво цієї весни. За словами обласного військового комісара Геннадія Долгашова, ця приписна кампанія пройшла організовано, без зривів. Більшість юнаків добровільно і вчасно прийшли до військових комісаріатів. Молоді прикарпатці пройшли медичну комісію, яка визначила ступінь придатності кожного з них до служби у лавах Збройних Сил України, а також попередньо визначила, в яких родах військ ці хлопці можуть проходити службу через рік. На кожного з них вже тепер була заведена окрема особова справа, в якій поряд з медичними висновками знаходяться і висновки психологів. Повідомляє підполковник Тарас Грень, західний регіональний медіа центр Міністерства оборони України.

Крім цього, під час приписки відбувається відбір юнаків до вступу у вищі навчальні заклади Міністерства оборони України. Вже зараз 110 юнаків виявили бажання по здобуттю середньої освіти продовжити навчання у вищих військових начальних закладах. 202 юнака буде скеровано на навчання до Товариства сприяння оборони України, троє – до військових коледжів. За словами обласного військового комісара, якоїсь особливої тяги у хлопців до будь-якого роду військ немає. Хтось хоче бути аеромобілістом, хтось бажає піти у Військово-Морські Сили. До речі, бажаючих стати моряками тут побільшало після того, як 50 юнаків з Івано-Франківщини було призвано до так званої Прикарпатської роти. Крім цього, бажання будувати свою кар’єру військовослужбовців на контрактній основі висловили 30 юнаків.

Та попри це приписна кампанія виявила цілу низку проблем. Так, відповідно до результатів медичного обстеження понад тисячу хлопців вже зараз потребують серйозного лікування, а 1428 визнано взагалі не придатними до служби. За словами медиків, для сучасних призовників більш характерні хірургічні хвороби – плоскостопість внаслідок постійного носіння кросівок, викривлення хребта через неправильну поставу і тривале сидіння за комп’ютером, який то того ж і «вбиває» зір. А про психологічний вплив комп’ютерних ігор і годі говорити.

Однак завдяки розвитку Збройних Сил України та поступовому переходу на комплектування військовослужбовцями за контрактом серед цьогорічних приписників, якщо вони будуть призиватись на службу наступного року, буде конкурс приблизно 11 чоловік на одне місце у казармі. А це означає, що служити підуть лише ті, які мають відповідні медичні та психологічні якості. До речі, на думку представників військкоматів, ставлення молодих людей останнім часом до військової служби почало мінятись у кращий бік.

«Ситуація навколо призову юнаків дуже міняється, — зазначив заступник військового комісара Калусько-Рожнятівського районного військового комісаріату майор Ігор Рибачок. — І як не дивно, але в цьому нам допомогла світова криза. Юнаки почали більше цінувати стабільну роботу, і, крім того, перевага під час прийому на вакансії все ж таки залишається за тими, хто пройшов армійській гарт».



old_editor, 02.04.2009 14:18



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини