Мер Франківська дорікає губернатору голослів’ям, або Пам’ятник Шевченку встановлять і без Палійчука

«В контексті нещодавніх заяв голови Івано-Франківської облдержадміністрації Миколи Палійчука щодо готовності обласної влади профінансувати виготовлення та встановлення пам’ятника Тарасу Шевченку, міська влада вважає за доцільне нагадати, що подібні заяви робилися і щодо фінансування комплексу Степана Бандери у Івано-Франківську. Проте, заяви так і залишились заявами, жодного спів фінансування від області міська влада не отримала», — говорить міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус.

За його словами, встановлення монументів на території міста є виключною компетенцією громади міста Івано-Франківська.

«Щодо пропонованої фінансової допомоги, то, якщо в обласному бюджеті є зайві 6 мільйонів гривень, які обласна влада в особі Миколи Палійчука готова віддати на фінансування другого пам’ятника Кобзареві у Івано-Франківську, то міська влада лише вітатиме такий крок», — говорить міський голова.

Мер каже, що до кінця року в Івано-Франківську і так буде пам’ятник Кобзарю і без допомоги ОДА.

«У рік 195-тої річниці з дня народження Тараса Григоровича Шевченка в Івано-Франківську у міському парку його імені буде встановлено пам’ятник Кобзареві. У парку встановлять скульптуру роботи всесвітньо відомого скульптора Лео Мола, який має українське коріння. А Лео Мол це псевдонім. Справжнє ім’я відомого скульптора Леонід Григорович Молодожанін. Цю скульптуру майстер подарував місту Івано-Франківську», — говорить Віктор Анушкевичус.

Скульптура має висоту 3 метри і виготовлена з бронзи. Цікавий цей пам’ятник тим, що Шевченко зображений молодим, цілеспрямованим і з вірою у майбутнє.

Скульптура наразі знаходиться в Івано-Франківську на складі управління капітального будівництва. Процедура отримання, перевезення з однієї із майстерень митця у Німеччині та розмитнення була непростою. Проте, наразі для реального встановлення пам’ятника потрібні вже не такі великі гроші. За словами Віктора Анушкевичуса, це ціна самого п’єдесталу та вартість невеликих упоряджувальних робіт з елементами благоустрою, які разом не перевищуватимуть 300-400 тис. грн.



old_editor, 20.03.2009 13:52



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини