Мистецтво про війну, або Як історія має здатність повторюватись

Першого березня в Івано-Франківському обласному драмтеатрі відбудеться прем’єра вистави «Кураж» режисера Мирослава Гринишина.

В основі картини сюжет відомого твору «Матінка Кураж» німецького письменника Бертольда Брехта. Близько п’ять років режисер та актори спільними зусиллями писали п’єсу, яка, як зазначає автор, повинна перевернути традиційне уявлення про виставу в глядача.

«Коли я міркував над ідеєю вистави, я розглядав звичайну людину в таких умовах, коли вона змушена підняти себе за волосся, щоб піднятися, заради себе, заради близьких, не склавши руки і просто чекати, що буде, а діяти. Бертольд Брехт був поштовхом, він писав про війну, практично передбачаючи її і застерігаючи людей. Ця тема є дотичною до сьогодення, адже зараз у державі йде прихована війна проти народу, і власне завданням вистави є закликати до дії, викликати стан активності та бажання боротись»,— каже Мирослав Гринчишин.

За його словами, вистава – це щось незвичне, не типове, не трафаретне. Мирослав Гринишин каже, що він і актори підійшли до постановки із зовсім іншої сторони, «досі такого не робив ніхто».

«Я 36 років йшла до цієї ролі, я ще не щаслива, а буду щасливою першого числа, коли відчую враження глядача, — говорить головна героїня вистави, актриса Валентина Шиманська - Мартинович, — Це історія жінки, яка заробляла гроші на війні і за гроші вона заплатила своїми дітьми. Думаю картина не нікого не залишить байдужим».

old_editor, 24.02.2009 12:54



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини