Незалежне тестування вдарило по корупції — експерт

Більша половина українців вважають, що загальнонаціональне впровадження ЗНО сприяє значному зниженню корупції.

Про це розповів на прес-конференції з питань корупції у сфері вищої освіти Юхан Гросман, директор проекту «Гідна Україна».

«За підсумками дослідження, яке проводила «Гідна Україна», тестування вважають одним із найефективніших методів боротьби з корупцією.Опитування проводилось на базі випускників шкіл, батьків абітурієнтів, студентів, вчителів та адміністрації шкіл»,— говорить Юхан Гросман.

Так, у 2007 році 24 % випускників вважали що рівень корупції зменшився, а у 2008 році – 42 %. Змінили свою думку і батьки: у 2007 році – тільки 25 % батьків абітурієнтів вважали, що прийняті зміни перешкодять корупції, а 2008 рік показав результат у 49 %.

Найбільша різниця є у опитуваних представників шкільної адміністрації та вчителів: у 2007 році 26 % , у 2008 році – 65 % вважали, що корупція зменшилась на всіх етапах вступу.

«Прийняті зміни зводять шанси поступити «халявно» до нуля. Це заставляє випускників шукати інших шляхів вступу, таких як підкуп та використання родинних зв’язків»,— каже Богдан Томенчук , директор регіонального центру оцінювання якості освіти.

За його словами, минулий рік був гірким досвідом, коли 300 випускників поступили за «липовими» довідками, а комусь пощастило вступити через знайомих чи родичів. Більше того, взятки шкільній адміністрації та приймальній комісії пропонували самі батьки. Виходить, що привчати до справедливості треба в першу чергу батьків, каже чиновник.

«Цього року все буде строгіше, — каже Богдан Томенчук,— Досконаліше, ми врахуємо промахи минулих років. Ніяких знайомих чи родичів, всі біографії вступників та вчителів перевіряє комп’ютер, і ймовірність того, що знайомі люди будуть в одій аудиторії – 1 із 1000. Роботи будуть кодувати і в повній таємниці перевіряти на відповідних підстанціях».

old_editor, 23.02.2009 20:46



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини