Непрофесіоналізм вітчизняної дипломатії становить загрозу територіальній цілісності нашої держави

Переможні реляції Міністерства закордонних справ з приводу начебто вигідного для України рішення Міжнародного суду ООН у Гаазі (Нідерланди), за яким острів Зміїний таки визнано островом, але не віднесено до частини берегової лінії України, насправді є невдалою спробою приховати цілковиту поразку української дипломатії. Адже згідно з рішенням суду, Україна фактично втратила 80 % спірної з Румунією території чорноморського шельфу, на якому розташовані доволі значні поклади нафти і газу. Зокрема, це одне з найбільших на Чорному морі родовище «Олімпійське» з запасами нафти у щонайменше 10 млн. тонн та природного газу – у 70 млрд. кубометрів.

Однак, навіть ці економічні втрати не можуть іти ні в яке порівняння з втратами міжнародного іміджу нашої держави.

Адже непрофесіоналізм українських дипломатів, їх неспроможність на міжнародному рівні відстоювати державні інтереси України можуть відкрити дорогу до нових програних у міжнародних судах позовів й нести у собі загрозу територіальній цілісності нашої держави.

Громадянський рух «Народна самооборона» вважає дії Міністерства закордонних справ у суперечці з Румунією з приводу розподілу континентального шельфу та визначення виключної економічної зони України завідомо програшною авантюрою дилетантів від дипломатії. Уже ні для кого не є таємницею, що суперечку навколо морського шельфу, який прилягає до острова Зміїний, давно можна було вирішити безпосередньо ні рівні міждержавних домовленостей з Румунією на засадах більш вигідних для України, між це визначено у рішенні Міжнародного суду ООН у Гаазі.

Виходячи з того, що непрофесіоналізм вітчизняної дипломатії уже становить загрозу територіальній цілісності нашої держави, Громадянський рух «Народна самооборона» закликає народних депутатів України негайно заслухати у Верховній Раді України Міністра закордонних справ Володимира Огризка, а за підсумками слухань створити тимчасову слідчу комісію для вивчення усіх обставин втратою Україною більше 30 тисяч квадратних кілометрів багатого на нафту і газ чорноморського шельфу.

old_editor, 05.02.2009 16:47



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини