У Надвірній стався викид формальдегіду

До редакції «Малакави» звернулися мешканці міста Надвірна з інформацією, що сьогодні в обід стався викид формальдегіду на підприємстві колишнього Надвірнянського лісокомбінату «Інтерплит».

«Коли я сьогодні приїхала з роботи і вийшла з машини на подвір’я, то повітря було аж чорне з оранжевим. Дихати не було чим. Так постояла дві хвилини, чую що шкіра дуже свербить, зайшла в квартиру, випила тавегіл і подзвонила на «Лісокомбінат», хотіла з’ясувати, що там робиться. А вони мені сказали: тихо будьте і поставили слухавку», — розповіла «Малакаві» мешканка Надвірної Віра Афтаназів, яка проживає в межах санітарно-захисної зони.

За її словами, вона зателефонувала в районну санстанцію, але вони на звернення не відреагували. «Вони ніколи не приїжджають в той самий день, а очевидно, домовляються із власниками підприємства і приїжджають з перевіркою через кілька днів, коли викиди трохи розсмоктуються», — говорить Віра Афтаназів.

За її словами, вона написала скаргу навіть в Секретаріат Президента, оскільки викиди трапляються регулярно. Віра Афтаназів навіть отримала бронхіальну астму і інвалідність другого ступеня. Такі ж діагнози мають й інші жильці будинку, що знаходиться санітарно-захисній зоні (загалом там мешкає 14 сімей).

Лист пані Віри із Секретаріату направили до Івано-Франківської ОДА.

«21 січня приїхав з ОДА інспектор, який так зі мною поводився, як ніби я травлю всю Надвірну. Він мені пояснював, що в країні криза, а у фільтрі заводу тріщина. Щоб поміняти фільтр треба викласти кругленьку суму. На цьому все і закінчилося», — розповідає Віра Афтаназів.

За її словами, ще за часів радянської влади, Надвірнянський лісокомбінат будував для жителів санітарно-захисної зони будинок, але з приходом незалежності, коли підприємство визнали банкрутом, його забрали за борги. З того часу, надії на отримання житла немає, зате є купа викидів, букет хвороб та пенсія по інвалідності.

old_editor, 03.02.2009 19:59



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини