Банки продають борги дешево

Колекторські компанії готові знизити ціни на купівлю в банків портфелів прострочених боргів.

Втім, при рівні проблемних кредитів більше 15 % від обсягу портфеля в кредитних установ не залишається іншого виходу. Так, одне тільки Європейське агентство з повернення боргів розглядає пропозиції на купівлю семи портфелів проблемки.

За даними колекторських компаній, якість кредитних портфелів українських банків за останні три місяці минулого року (з вересня по грудень) суттєво погіршилася. Так, за оцінками генерального директора компанії «ecall» Валерія Светлова, прострочення в банків становить 15-25 % від кредитного портфеля, а генеральний директор Європейського агентства з повернення боргів Олександр Ільчук називає 20 %. При цьому, за його словами, для банків критичним показником є проблемка на рівні 15 % у загальному кредитному портфелі. «Це небезпечно банкрутством», — відзначає він.

На зниження вартості кредитного портфеля суттєво вплинуло зниження курсу національної валюти. «Якщо вартість кредитного портфеля в розмірі 10 млн. грн. за курсом 4,6 грн. за 1 дол. становила 2,17 млн. дол., то цей же портфель був еквівалентний 1,14 млн. дол. за курсом 8,8 грн. за 1 дол., — наводить приклад Кирило Ципривуз, генеральний директор «Незалежного колекторського агентства». — Таким чином, знецінювання кредитного портфеля з літа 2008 року склало 48 %».

Проте кількість угод із продажу портфелів боргів поки залишається невисокою. «Це пов’язано з неурегульованим податковим законодавством, — вважає пан Светлов. — Банк, який продає портфель боргів, повинен при цьому заплатити податки, які роблять продаж не зовсім привабливим».

Але тенденція може змінитися. «Сьогодні багато банків дійсно зацікавлені в продажі боргових портфелів, — стверджує пан Ільчук. — По-перше, це дозволить почистити резерви і скинути безнадійних боржників. Це, у свою чергу, дозволить скоротити розриви між активами та пасивами. По-друге, не всі банки сьогодні власними силами здатні обробити проблемні борги, оскільки їх кількість із кожним днем збільшується».

Крім того, за його словами, колектори також зацікавлені в роботі з портфелями за схемою факторингу, оскільки з купленим портфелем колектор може працювати до трьох років, тоді як на комісійній основі — не довше трьох-чотирьох місяців.

Сприяти більш щільному співробітництву банків з колекторськими агентствами буде і той факт, що ціна портфелів боргів уже зменшується і буде знижуватися далі. «У вересні 2008 р. ціна продажу кредитних портфелів комерційних банків по споживчих кредитах становила 3-15 %, однак на сьогоднішній день цей показник знизився до 2-8 %», — говорить Кирило Ципривуз.

Це обумовлено, зокрема, тим, що в міру розвитку кризи боржники усе гірше погашають свої борги і зараз колекторським компаніям потрібно витратити більше ресурсів, щоб зібрати ту ж суму заборгованості, що й раніше. «В умовах кризи досить складно продемонструвати рівень ефективності, який би вражав банк», — зізнається Олександр Ільчук.

Крім того, вважають учасники ринку, схема взаємодії з колекторами теж незабаром зміниться. «По-перше, фінансово-кредитні установи за останні рік-півтора одержали непоганий досвід передачі прострочення колекторам і рівень довіри до них росте, —говорить гендиректор ЄАПБ. — По-друге, багато фінустанов, особливо з іноземним корінням, ідуть за європейською схемою побудови процесів моніторингу та контролю активів, тобто скорочують або мінімізують витрати на власні колекторські підрозділи, і передають портфелі на аутсорсинг на більш ранніх строках прострочення».



news.finance.ua


old_editor, 22.01.2009 18:41



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини