Середньорічний курс гривні в 2009 році складе 9,5 грн/дол.

Аналітичний департамент інвестиційної компанії Dragon Capital переглянув прогнози обмінного курсу гривні до долара на 2009 рік, визначивши середньорічний прогнозний курс на рівні 9,5 грн/дол., а курс на кінець 2009 року на рівні 8,5 грн/дол.

Аналітики відзначають, що протягом останніх чотирьох місяців 2008 року українська валюта девальвувала відносно доллара на 40 %. Гривня вже другий раз за свою історію демонструє таке глибоке падіння: вперше значна девальвація національної валюти відбулася в 1998-99 років, коли вона втратила 62 % своєї вартості.

Відновлення експорту стане ключовим чинником стабілізації гривні, вважає економіст Dragon Capital Олена Белан. На тлі очікуваного падіння об’ємів імпорту (навіть з урахуванням підвищення вартості газу), обумовленого його подорожчанням унаслідок девальвації гривні, скороченням внутрішнього попиту і зниженням цін на сировину на світових ринках, відновлення експорту, очікуване в 3-4 кварталах 2009 року, приведе до звуження дефіциту поточного рахунку платіжного балансу, а, можливо, навіть забезпечить позитивне сальдо в 2-му півріччі, вважає вона. Крім того, відновлення глобального попиту повинне супроводжуватися поліпшенням умов кредитування на світових ринках, що приведе до уповільнення відпливу капіталу з України до кінця 2009 року.

На думку Олени Белан, фундаментальні чинники не указують на можливість різкої девальвації гривні. Не дивлячись на масштабні інтервенції в жовтні-листопаді минулого року, НБУ має достатньо власних коштів і, з урахуванням майже 10 млрд. дол., які Україна має шанси отримати від МВФ цього року на додаток до недавно виділених 4,5 млрд. дол., цілком зможе покрити дефіцит іноземної валюти в 2009 році. Проте в кризових умовах фундаментальні чинники грають другорядну роль, тоді як політика уряду і Національного банку виходить на перший план.



«Наш новий курсовий прогноз припускає, що українські власті виконуватимуть основні умови, необхідні для утримання гривні від вільного падіння, якими, на нашу думку, є: жорстка монетарна політика, відмова від популістських заходів у фіскальній політиці, незалежність Нацбанку і його здатність ефективно регулювати банківську систему, зокрема підтримувати ліквідність комерційних банків, не створюючи надмірного попиту на іноземну валюту», — відзначає Олена Белан.

РБК-Україна

old_editor, 10.01.2009 12:01



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини