Ющенко ветував внесення змін до закону про прожитковий мінімум

Президент України Віктор Ющенко, згідно із відповідним зверненням уряду, застосував право вето до закону «Про внесення змін до статті 4 закону України «Про прожитковий мінімум» щодо затвердження прожиткового мінімуму». Про це повідомляє прес-служба глави держави.

Зокрема, уряд зазначає, що встановлення розмірів прожиткового мінімуму, на основі яких визначаються основні державні соціальні гарантії, без урахування фінансових можливостей держави призведе до розбалансованості бюджетів усіх рівнів, до виникнення значної заборгованості з виплати пенсій, державних допомог тощо, і, як наслідок, до соціальної напруги у суспільстві.

Підписаний Верховною Радою 18 грудня 2008 року за № 691-VI закон передбачає, що прожитковий мінімум на одну особу, а також окремо для тих, хто відноситься до основних соціальних і демографічних груп населення, щороку затверджується Верховною Радою за поданням Кабінету міністрів окремим законом до початку розгляду закону про державний бюджет.

Прожитковий мінімум відповідно до закону «Про державні соціальні стандарти та державні гарантії» є базовим державним соціальним стандартом, на основі якого визначаються розміри основних державних соціальних гарантій, у тому числі пенсії, соціальні допомоги, мінімальної заробітної плати тощо.

Статтею 95 Конституції передбачено, що виключно законом про державний бюджет визначаються будь-які видатки держави на загальносуспільні потреби, розмір і цільове спрямування цих видатків.

При цьому одним із принципів бюджетної системи України Бюджетним кодексом визначено збалансованість, виходячи з якого повноваження на здійснення витрат бюджету повинні відповідати обсягу надходжень до бюджету на відповідний бюджетний період.

Як повідомлялося, цей закон був прийнятий парламентом 18 грудня з другої спроби. За відповідне рішення проголосував 231 депутат (ПР — 174, БЮТ — 0, НУ-НС — 29, КПУ — 26, Блок Литвина — 2). Закон про державний бюджет на 2009 рік був прийнятий Верховною Радою 26 грудня і 29 грудня був підписаний Президентом.

old_editor, 09.01.2009 13:40



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини