RUE подала позови до «Нафтогазу» про стягнення 614 млн. дол., «Нафтогаз» обіцяє у боргу не залишитися

Компанія RosUkrEnergo AG подала два позови до НАК «Нафтогаз України» в Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма, заявив РБК прес-секретар компанії RosUkrEnergo Андрій Кнутов.

Перший позов — про стягнення боргу у розмірі 614 млн. дол. за поставлений природний газ, другий — з вимогою зобов’язати НАК «Нафтогаз України» забезпечити транзит природного газу для експортних постачань по відповідних контрактах.

Як повідомлялося, офіційний представник ВАТ «Газпром» Сергій Купріянов заявив, що компанія отримає платіж від «Нафтогазу України» в обсязі 1,5 млрд. дол. тільки 11 січня 2009 року після чого Україна залишиться винною 614 млн. дол.

Погрожує «Нафтогазу» судом і «Газпром». ВАТ «Газпром» прийняло рішення подати до міжнародного арбітражного суду Стокгольма позов до НАК «Нафтогаз України» з вимогою зобов’язати українську компанію забезпечити безперешкодний транзит російського газу до Європи по території України. Позов буде поданий відповідно до контракту від 21 червня 2002 року про об’єми і умови транзиту російського природного газу по території України європейським споживачам в 2003-2013 рр.

«Я доповів про підготовлюваний позов президентові Росії Дмитру Медведєву, і він схвалив це рішення, — сказав голова правління російського газового холдингу Олексій Міллер. — Всі необхідні документи будуть підготовлені і направлені до Стокгольма найближчим часом».

Натомість НАК «Нафтогаз України» має намір подати зустрічний позов в Стокгольмський арбітраж у разі звернення до нього ВАТ «Газпром» з позовом проти НАК «Нафтогаз України». Відповідну заяву розповсюдила прес-служба компанії.

«Нафтогаз» позитивно сприймає наміри ВАТ «Газпром» вирішити спірні питання на принципах загальносвітової практики. НАК «Нафтогаз України» відзначає, що подача позову не вплине на об’єми транзиту російського газу по території України.

Компанія вважає, що відсутність контракту на поточний рік щодо транзиту російського газу не дає НАК «Нафтогаз України» правових і технічних можливостей транспортувати російський газ по території України.

За матеріалами РБК-Україна

old_editor, 04.01.2009 12:55



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини