У НБУ радять не поспішати міняти гривні на долари

Заступник голови Національного банку Олександр Савченко закликає населення не купувати долари за завищеним курсом.

«Хотів би звернутися до громадян, щоб не поспішали міняти гривні на долари, тому що девальвація може змінитися ревальвацією», — сказав він.

На думку банкіра, зміна тенденції може відбутися в середині 2009 року.

«Тенденція може помінятися в середині наступного року. Долари зараз ідуть у США, потім почнуть виходити назад, і їх буде дуже багато», — зазначив Олександр Савченко.

Він не назвав якихось курсових орієнтирів на кінець 2008 чи на 2009 рік, однак підкреслив, що ситуація у валютно-курсовій сфері може налагодитися у випадку нормалізації сальдо зовнішньої торгівлі.

«Якщо уряд зможе виправити ситуацію з торгівельним балансом з мінуса на плюс, якщо ми забезпечимо прихід іноземних інвестицій, то ситуація з курсом буде під контролем», — вважає заступник голови НБУ.

Олександр Савченко назвав основними факторами, що впливають на курс гривні до долара, ситуацію із торгівельним балансом, фінансовим рахунком, психологічні очікування населення з девальвації чи ревальвації, а також спостерігається останнім часом дефіцит доларів у світі.

Як відомо, курс гривні на міжбанківському валютному ринку 20 листопада знизився на 32 коп. до 6,3 UAH/USD.

НБУ понизив офіційний курс гривні, що відповідає середньозваженому курсу угод на міжбанківських торгах, установлюваний ним на 21-23 листопада, на 0,52 копійки до 5,9988 UAH/USD.



Українська Правда

old_editor, 21.11.2008 13:35



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини