Виробники м’ясопродуктів у паніці і вимагають дій від влади

Громадська організація «Всеукраїнське об’єднання виробників м’ясопродуктів «УКРМ’ЯСОПРОДУКТ», яка об’єднує 44 сільськогосподарські та м’ясопереробні підприємства, звернулася з проханням до Президента, Прем’єра та народних обранців з проханням розглянути пропозиції стосовно подолання кризових явищ у вітчизняному тваринництві.

«На сьогоднішній день у м’ясній галузі України склалась критична ситуація, пов’язана з тим, що під загрозою закриття опинились найбільші м’ясні комбінати країни. Через нестачу сировини й відсутність оборотних коштів призупинено виробництво десятків комбінатів, інші ж перейшли на скорочений робочий день. Протягом останнього часу такі підприємства активно залучали для розвитку валютні кредити, тому саме вони попали під основний удар введених обмежень Національним банком України. Така доля, на думку аналітиків, чекає близько 40 % підприємств, що складає 70 % галузі. У майбутньому ситуація ще й ускладнюватиметься через подорожчання валюти та очікуване збільшення відсоткової ставки кредитування до 25-30 %», — говориться у зверненні.

За словами виробників, така ситуація спричинять до значного зменшення обсягів виробництва м’яса та м’ясопродуктів, сприятиме проникненню на український ринок низькоякісної закордонної продукції, заміщенню м’яса замінниками рослинного походження в технології виробництва м’ясної продукції…

З метою стабілізації чисельності поголів’я і прискореного розвитку вітчизняного тваринництва, «Всеукраїнське об’єднання виробників м’ясопродуктів «УКРМ’ЯСОПРОДУКТ» вимагає від Президента України, Кабінету Міністрів та Верховної Ради України:

1. Забезпечити гарантоване довготермінове пільгове кредитування банківськими установами сільського господарства і компенсацію відсотків державою у повному обсязі.

2. Рефінансування НБУ банківських установ, що кредитують сільськогосподарський сектор.

3. Ввести 0 % ставку ПДВ при імпорті худоби м’ясних порід.

4. Збереження 0 % ставки ПДВ по продажу молока та м’яса у живій вазі.

Також виробникам потрібні цільові дотації держави та виділення додатково не менше 5 млрд. грн. для цільової підтримки галузі. А також включення податкового кредиту, що отримується внаслідок придбання основних засобів сільськогосподарського чи їх ремонту, а також ремонту та реконструкції сільськогосподарських приміщень, у загальну декларацію, за якою здійснюється бюджетне відшкодування.

Просять виробники і зменшити ввізне мито та впровадити нульову ставку ПДВ при імпорті сільськогосподарської техніки на обладнання і основні засоби сільськогосподарського призначення, а також комплектуючі до них, аналоги яких не виробляються в Україні.

Створити єдину комплексну програму для збільшення поголів’я великої рогатої худоби в Україні та розвитку власної племінної бази.

Збільшити митний тариф на імпорт м’яса та м’ясопродуктів.

Розробити у відповідності до норм ЄС нові стандарти виробництва сільськогосподарської продукції.

old_editor, 13.11.2008 19:04



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини