На Прикарпатті відкрили пам'ятник першому українському емігрантові у США

У Коломиї, на Прикарпатті, відкрили пам'ятну дошку першому українському емігрантові в Америку Іванові Богдану.

У місті Коломия за ініціативою місцевого Клубу жителів Коломиї пройшли урочистості з нагоди 400-ліття «відкриття» Америки першим українцем Іваном Богданом, уродженцем Коломиї. На честь історичного ювілею - 400-ліття трудової еміграції українців за океан - у Коломиї на одному з будинків напроти міської Ратуші відкрили пам'ятну дошку Івану Богдану: «Першому представникові України у Новому Світі», який прибув до Америки у 1608 році. Пам'ятну дошку виготовили івано-франківські художники Богдан Гладкий і Віталій Городоцький.

За словами дослідника трудової еміграції, журналіста за фахом Миколи Савчука, у такий спосіб жителі Коломиї хотіли «зафіксувати цю подію в українській історії, привернути до неї увагу, показати, що українці, як і інші народи, теж любили подорожувати і відкривати нові світи», передає «УНІАН».

Те, що Іван Богдан - українець, у Коломиї ніхто не сумнівається, тому що людей з таким прізвищем тут багато. Савчук зазначив, що у 2000 році у Варшаві до його рук потрапила книга «Історія Польщі» авторства відомого історика Нормана Дейвіса (цього року «Історія Польщі» перекладена українською мовою), у якій згадуються перші трудові мігранти в Америку, серед яких – Богдан. Згодом це ім'я дослідник знайшов у книзі «Українці в Америці», яку написав румун Володимир Весман і видав за кордоном українською мовою.

У книзі відомого англійського мандрівника Джона Сміта 1630 року «Правдиві мандри...» йдеться про те, що у 1607 році англійці заснували перше місто у США Джеймстаун у нинішньому штаті Вірджинія. У 1608 році до нього прибув англійський корабель «Марія і Маргарита» з Європи. Серед пасажирів був Богдан із Коломиї - перший українець на американському материку. Він був корабельним теслярем, дігтярем, виробляв скло і був знайомий з легендарним капітаном Джоном Смітом.

Джерело: УНІАН
old_editor, 09.11.2008 01:06



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини