Барак Обама переміг на президентських виборах у США

Сенатор-демократ Барак Обама переміг на президентських виборах у США.

Обама, що стане 44 за рахунком президентом США, підкреслив, що минулі вибори й безпрецедентна активність виборців — це показник сили американської демократії.

Сенатор США від штату Іллінойс, член Демократичної партії Барак Хусейн Обама молодший народився 4 серпня 1961 року в Гонолулу, столиці штату Гавайї. Батько Барак Хусейн Обама- Старший приїхав у США з Кенії вивчати економіку. Мати, біла американка Стенлі Енн Данхем, вивчала антропологію.

Батьки Барака Обами розійшлися, коли йому було два роки. Батько відправився для продовження навчання в Гарвард, а потім виїхав назад у Кенію. Енн Данхем знову вийшла заміж - за студента-індонезійця. В 1976 році Обама переїхав в Індонезію, а в 1980-му — повернувся на Гавайї, де й закінчив приватну школу.

Після школи вступив у Західний коледж Лос-Анджелеса, звідки перевівся в Колумбійський університет, який закінчив в 1983 році; в 1991 році закінчив школу права Гарвардського університету.

Закінчивши навчання, він повернувся в Чикаго й дев'ять років працював в адвокатській компанії, що спеціалізувалася на захисті громадянських свобод. Паралельно викладав конституційне право на юридичному факультеті Чиказького університету.

В 1996 році Обама був обраний у Сенат штату Іллінойс від Демократичної партії.

В 2000 році висувався в Палату представників Конгресу США, але програв праймеріз.

В 2004 році він виставив свою кандидатуру на виборах на місце, що звільнилося, у Сенаті Конгресу США й зміг набрати 70% голосів. Став п'ятим в історії США темношкірим сенатором.

В 2008-му, перемігши Хілларі Клінтон на праймерізі, він став єдиним кандидатом від Демократичної партії в Президенти США.

В 1992 році Барак Обама одружився. У нього із Мішель Робінсон Обама, що проходить практику юриста, дві дочки — Маліа й Саша.



Внутрішня політика:


- Має намір знизити податки для середнього класу й бідноти: «Принципова різниця між нами полягає в тому, що сенатор Маккейн має намір пустити $300 млрд на програму зниження податків для найбагатших корпорацій і підприємців, а я пропоную дати податкові пільги робочим родинам, 95% простих родин».

- Підвищить податок на заробіток тих американців, чия зарплата перевищує $ 250 тис. щороку

- Підтримує створення корпорації художників для навчання дітей у школах неблагополучних районів (наслідуючи Теодора Рузвельта).

Зовнішня політика:

- Виступає за помірну ізоляцію Росії: «Якщо ми хочемо зберегти режим нерозповсюдження, без співробітництва з Росією не обійтися».

- Виведе війська з Іраку: «Нескінченна війна в Іраку підриває безпеку й економіку США».

- Готовий запропонувати Ірану членство у Всесвітній торговельній організації й змінити політику США відносно цієї країни, якщо Іран піде на поступки: «Іранська загроза серйозна й реальна, і моя ціль полягатиме в тому, щоб покінчити з нею».

- Виступає проти поспішного розгортання систем ПРО в Східній Європі й поділу Європи на стару й нову: «Адміністрація Буша в минулому перебільшувала можливості ПРО й квапилася з розгортанням заради досягнення політичних цілей».

Що означає перемога Обами для України:

Підтримає прийом України в НАТО: «Якщо Грузія й Україна відповідають вимогам щодо вступу в НАТО, вони повинні бути включені в План дій щодо членства в НАТО негайно».

Досьє підготовлено РІА Новини, основні пункти передвиборчої платформи — журналом Кореспондент.
old_editor, 05.11.2008 14:43



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини