Покриття Wi-Fi охоплює практично всю центральну частину Івано-Франківська

Приємна новина для власників ноут-буків: халявний Інтернет тягне не лише у кафе «Вальяж» на стометрівці, але й на сусідніх лавках та у кафе «Кімбо». ГК пропонує перелік усіх точок в Івано-Франківську, де можна скористатися безкоштовним Wi-Fi-доступом до Інтернету.

Безпровідний Інтернет в Івано-Франківську не рідкість, але місць, де ним можна скористатися безкоштовно, досить мало. Оскільки й ноут-буки доступні далеко не всім франківчанам, нарікати наразі немає на що – точки доступу до халявного і-нету ніколи не бувають переповненими. Просто бери свій ноут і сідай поруч.

Покриття Wi-Fi охоплює практично всю центральну частину міста. На Вічевому майдані, Привокзальній площі та вулиці Сахарова в повітрі витає Інтернет від «Укртелекому». На площі Ринок – від «Uteam». В цих місцях стоять Wi-Fi-роутери – пристрої, які передають хвилі на певну відстань, а простіше – роздають Інтернет повітрям. Електромагнітними хвилями Wi-Fi пронизана також зона довкола нічного клубу «Панорама-Плаза» та весь Північний бульвар, але скористатися мережею в цих точках можуть лише ті, хто придбає картку у вищезгаданих фірмах. Власникам карток повідомляють код доступу до Інтернету та пароль. Плата за послугу складає від 12 гривень за 1 гігабайт прийнятої і переданої інформації або в середньому 5 гривень за годину користування мережею. В Інтернет-клубі майже вдвічі дешевше, але ж ти в центрі міста, з леп-топом на колінах і ніяких дротів!

Відсутність дротів і легкість в користуванні зробила Wi-Fi популярним в багатьох офісах та домівках, де замість стаціонарного комп’ютера використовують ноут-буки. Покласти собі Wi-Fi у приміщення можна за 60 доларів – стільки коштує роутер та право на доступ до мережі. Залишається ще сплачувати абонплату, яка аналогічна сумі за користування дротовим Інтернетом.

Мабуть, одним з перших закладів, де відкрили доступ до безкоштовного Інтернету, є кафе «Кубік» на вулиці Івана Франка. Не дивно, що велику частину відвідувачів кафе становить молодь з ноут-буками. Можна сидіти в мережі скільки хочеш, але необхідно щось замовляти у кафе. Власникам закладу такий крок тільки на користь – кафе ніколи не буває порожнім. Щоправда обмежити електромагнітні хвилі бетонною стіною неможливо, тому Інтернет ще трохи тягне у сусідньому за «Кубіком» дворі. Там також доволі часто можна побачити людей з ноут-буками. В холодну пору року любителі безкоштовного Інтернету приїжджають у двір на машинах.

А найбільшою халявою є лавочки навпроти «Вальяжу». Інтернет-передавач поставили для клієнтів кафе, які можуть користуватися ним і на літньому майданчику. Зрозуміло, що мережа сягає й трохи далі – на лавки, через стометрівку та до сусідньої кав’ярні «Кімбо». Невідомо, чи власники «Кімбо» щось сплачують власникам «Вальяжу» за те, що їхню мережу можна злапати й тут, але молодь з ноут-буками значно охочіше відвідує «Кімбо» - там «посидіти» дешевше.

Безкоштовний Wi-Fi пропонує своїм клієнтам також готель «Надія». А для студентів ІФНТУНГ точку доступу до халявного Інтернету встановили у першому корпусі вузу. Зекономити гроші за користування мережею можуть також усі місцеві журналісти – нещодавно до Wi-Fi-зон приєднався і Регіональний туристично-інформаційний центр, який знаходиться у міській Ратуші.

Але й це ще не все. Якщо взяти ноут-бук і пройтися з ним по місту – ви гарантовано натрапите ще на кілька точок, де можна на халяву «зловити» вже проплачений кимось Wi-Fi.

Наталка ГОЛОМІДОВА

«Галицький кореспондент»
old_editor, 30.10.2008 17:50



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини